Πολιτική

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Δεν θέλουμε εκβιασμούς


Την ανάγκη να βρεθεί λύση στη διένεξη με τους Θεσμούς, χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους μου. «Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα breakthrough και αυτό να γίνει χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της χώρας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οι δυο πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον».

Αναφορικά με τα θέματα της συνόδου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της Ευρώπης σε μια κρίσιμη περίοδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
Πρέπει να τηρηθεί η συνθήκη της ΕΕ με την Τουρκία, ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε εμπόδια και να κρατήσουμε την αλληλεγγύη. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους, συμπλήρωσε.

H συνάντηση με Σουλτς

Στην ανάγκη να μπει τέλος στην αβεβαιότητα στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:

1. Είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

2. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5%+1,0%.

3. Το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα.

4. Δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5%+1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους, που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο μέσα στο Ιανουάριο.