Πολιτική

Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχα ζητήσει ήδη εκλογές


Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ερωτηθείς γιατί κάποια από τα μέτρα που παρουσίασε χτες, δεν έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε διαφορετική πολιτική και σε λίγους μήνες έφερε σειρά μεταρρυθμίσεων που αναιρούσαν άλλα που είχε επιβάλει και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα και το ΔΝΤ. Μίλησε για αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά και όσον αφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις, στα αναδρομικά που δόθηκαν στο σύνολο τους «και όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60% στους συνταξιούχους».

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», σημείωσε.

Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν τα υλοποιήσει το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί».

Περί εκλογών

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη και αιφνιδιασμό τυχόν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό θα συμβεί από τη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής του, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ξεπεράσει την περίοδο «αναστοχασμού» και «αυτοκριτικής» μετά την ήττα των 9 μονάδων στις τελευταίες εθνικές εκλογές. «Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχα ζητήσει ήδη εκλογές».

Πρόσθεσε δε ότι δεν του το επιτρέπουν οι αρχές της παράταξής του. «Σε μια στιγμή κρίσης δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης . Όταν ο πολίτης βιώνει ανασφάλεια για τη ζωή του (κρούσματα, κρεβάτια ΜΕΘ) πως μπορώ να ζητήσω εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Είμαι εδώ, καταθέτω την ετοιμότητά μας με σχέδιο. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να έχω ευθύνη. Ελπίζω να την έχει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ευθύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, αναφερόμενος στο γιατί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό αντίκτυπο και δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι  «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσεις τις τάσεις κοινωνίας και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία».

Σημείωσε πάντως ότι στις δημοσκοπήσεις που έδειχνα στην προηγούμενη φάση της πανδημίας ότι ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο.

Θα υποστηρίξουμε ό,τι πει η επιστημονική κοινότητα

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».

Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ

«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ, είναι ιδεολογική η διαφορά μας, η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές αυτές οι απόψεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι πιστεύει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού κόστους. Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.

Οι τράπεζες να εκπληρώσουν την αποστολή τους

«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι «Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».

Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».

Για τα αναδρομικά των συντάξεων

Καταργήσαμε μέτρο που ήταν ψηφισμένο και αφορούσε την περικοπή των συντάξεων και δώσαμε τα αναδρομικά σε ένστολους και Πανεπιστημιακούς – Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες προσαρμογής. Δώσαμε αναδρομικά στους Ένστολους, Δικαστικούς, Πανεπιστημιακούς στο σύνολο αυτών που χρωστούσαμε σε αυτούς και όχι όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60%. Σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Δεν δικαιολογείται.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ότι «υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Είπε επίσης ότι «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω». «Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. Είπε ότι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για «διαφορές», ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για «μείζονα διαφορά». «Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές', οι ελάσσονες», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας».

Διαρκής πολιτική απάτη

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην κριτική περί πολιτικής απάτης της ΝΔ και μίλησε για χαρακτηρισμό που στοιχειοθετείται, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η συμφωνία Πρεσπών που είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα. Ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και επέλεξε να διαφωνήσει για να διχάσει λαό και να κερδίσει λίγους ψήφους. Και σήμερα δίνει .… μάχες. Έταξε προεκλογικά δουλειές και ανάπτυξη και μόλις ανέλαβε –πριν έρθει η πανδημία-, έφερε ύφεση. Πως διαχειρίζεται πανδημία; Λέει ότι έδωσε 24 δις ευρώ και έχει δώσει 4 δις ευρώ. 4,6 δις. Διαρκής πολιτική απάτη» είπε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δύσκολο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη καθώς «εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν κλέφτη με ανέβαζαν και ψεύτη με κατέβαζαν, όταν βρισκόμουνα στη μέγγενη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε τις ακραίες θέσεις των δανειστών».

«Δεν είναι δικαιολογία» είπε ο κ. Τσίπρας για τους χαρακτηρισμούς περί πολιτικής απάτης του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσαν να συνομιλούν για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Τρία ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης - θέση που καταλαμβάνει με βάση την απήχηση στην κοινωνία και τα ποσοστά του στις εκλογές εδώ και περίπου μια δεκαετία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, τόσο πολιτικές, όσο και κοινωνικές. «Δεν έχω ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο», σχολίασε.

Σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ ως ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική.

Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».