Επιχειρήσεις

Τσίπρας: €50 εκατ. για στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας


Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Impact hub Athens, τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την στήριξη του σε μία δομή η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση  η ΚΑΛΟ, σημειώνοντας την προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής, ενός διαφορετικού συστήματος αξιών, καθώς οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα, οπως ανέφερε

Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τα οποία  στηρίζονται στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός  ευοίωνου μέλλοντος. 

Παράλληλα έδωσε έμφαση στη σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας, η ποία αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας, την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης, προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα, αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων, φρενάρει το braindrain και το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος, οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μέτρα στήριξης ΚΑΛΟ

Η Κυβέρνηση με το νόμο 4430/2016, έδωσε την απαιτούμενη ελευθεριά κινήσεων των ΚΑΛΟ, αφού πλέον δεν απευθύνονται μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η πρόνοια  και η εστίαση, αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις. 

Παράλληλα ιδρύθηκε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, η οποία χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.

Τον Οκτώβριο του 2017, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.

Την ίδια περίοδο, δείχνει να ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς και επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, πλέον, έχουν την δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις