Μέσα από ένα επεξεργασμένο σχέδιο που σύντομα πρόκειται να κατατεθεί θα εκδικάζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλα τα ζητήματα που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον νόμο Κατσέλη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την προστασία της Α' κατοικίας.
«Αυτή είναι μια εξαντλημένη συζήτηση και είναι κρίμα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιστρέφουν σε μια συζήτηση που έχει υπευθύνως απαντηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όλοι ξέραμε ότι η προστασία της Α' κατοικίας έληγε, με βάση συγκεκριμένη και οριστική δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, στις 31/12/2019. Πήραμε παράταση μέχρι τις 30/4/2020 και επεκτείναμε αυτή την παράταση μέχρι τις 31/7/2020. Ξέρουμε ότι τουλάχιστον μέσα στον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Άρα, για ό,τι μιλάμε θα είναι μια συζήτηση μετά τον Σεπτέμβριο, μέσα από τις δικονομικές προθεσμίες που προβλέπονται και με την αίρεση μιας συζήτησης που συνεχίζεται με τους θεσμούς για να δούμε τι επιπλέον μέτρα πραγματικής προστασίας αυτών των δανειοληπτών που είδαν ότι άλλαξε η ζωή τους, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω του κορονοϊού, βρέθηκαν σε αδυναμία εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεών τους», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Διευκρίνισε, δε, ότι «δεν μιλάμε για τους συστηματικούς κακοπληρωτές, αλλά για τους ανθρώπους που ξέρουμε ότι βρέθηκαν σ' αυτή την αδύναμη στιγμή» και πρόσθεσε: «Μέσα από ένα επεξεργασμένο σχέδιο που σύντομα θα καταθέσουμε θα μπορέσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στο νόμο Κατσέλη να τα εκδικάσουμε σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε ακόμη στη βήμα βήμα επιστροφή στην κανονικότητα στον τομέα της Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο χώρος της Δικαιοσύνης ήταν ο πρώτος χώρος που έλαβε μέτρα, ήμασταν ουσιαστικά και ο πρώτος χώρος μέσα από τον οποίο σηματοδοτήθηκε η επιστροφή στην κανονικότητα. Αμέσως μετά το Πάσχα τα υποθηκοφυλακεία ξεκίνησαν ξανά τις εργασίες τους, σιγά σιγά μπήκαμε στα ζητήματα της διοικητικής δικαιοσύνης από τις αρχές Μαΐου και από την 1η Ιουνίου ξεκινήσαμε τα θέματα των πολιτικών δικαστηρίων. Εκκρεμούν τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου».
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε δει ότι η μεγαλύτερη παθογένεια είναι οι καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης και για να γίνει αυτό πρέπει να εντάξουμε σ' έναν βασικό σχεδιασμό και ουσιαστικές, σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και "εργαλεία" που θα μας βοηθήσουν προκειμένου να μικρύνουμε τον χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης. Στο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ουσιαστικά προ των πυλών του ελληνικού κοινοβουλίου περιγράφονται κάποια απ' αυτά τα "εργαλεία"».
Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στη νέα δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία «θα επιταχύνει πολύ τη διαδικασία εξέτασης υποθέσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έκδοσης αποφάσεων» αλλά και στη δημιουργία μιας Διεύθυνσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα κρατά τα στατιστικά δεδομένα στον χώρο της Δικαιοσύνης (justice statistics) και τη δυνατότητα ίδρυσης ειδικών τμημάτων για τα μεγάλα πρωτοδικεία και εφετεία της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάζονται υποθέσεις «που έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και αφορούν κατά βάση σε επενδύσεις, αφορούν στην ανάπτυξη και την οικονομία».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιάρας, πρέπει να διευκολύνει και η Δικαιοσύνη, μέσα από τη λειτουργία της, την προσπάθεια που γίνεται ώστε να οδηγηθεί σε μια τροχιά ανάπτυξης. «Όταν υπάρχει αυτό το κλίμα, αυτή η γενικότερη πραγματικότητα μιας γραφειοκρατίας που εμποδίζει, μιας δικαιοσύνης που καθυστερεί και γενικότερα μιας αντίληψης που εμποδίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων, αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας», επισήμανε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα που μαζεύει όλα τα στοιχεία, βλέπει πώς επιβάλλονται οι ποινές του νέου Ποινικού Κώδικα, ποια είναι τα αποτελέσματα, ποιες είναι οι συνέπειες οι οποίες εγείρονται και ποια είναι τα προβλήματα τόσο στον χώρο της Δικαιοσύνης όσο και στο νέο σωφρονιστικό σύστημα «προκειμένου να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται», όπως τόνισε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης και την επιτυχή, όπως τόνισε, συνεργασία με το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, μέσω της οποίας κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν σε χρόνο εξπρές «διαδικασίες που σε άλλες εποχές ενδεχομένως θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα των πολιτών».
«Ταυτόχρονα προωθούμε και άλλες διαδικασίες, όπως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων. Είναι η δεύτερη φάση που αφορά σε όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, πλην Αθήνας Πειραιά Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας που είχαν ενταχθεί από την πρώτη φάση. Αντιλαμβάνεστε ότι η μηχανογράφηση και η ηλεκτρονικοποίηση του χώρου της δικαιοσύνης περνάει σε μια άλλη εποχή. Θέλω να πιστεύω ότι το e-justice που κάποτε ήταν όνειρο, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι μια πραγματικότητα για τον μέσο Έλληνα πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.