Θετικά αποτιμά το συνολικό έργο της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων πολιτικών έχουν γίνει βήματα μπροστά. «Λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις, υπήρξαν, αλλά αυτά δεν αναιρούν το συνολικό, πολύ θετικό αποτέλεσμα. Επομένως, πεποίθησή μου είναι πως οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά το έργο της τετραετίας και θα ψηφίσουν αναλόγως» επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. «Σε αυτές τις συνθήκες», όπως σημειώνει, «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης, με σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Στην πολιτική πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών. Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι σταθερές κυβερνήσεις, με ξεκάθαρο πρόγραμμα, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Στην παρούσα συγκυρία, τέτοια κυβέρνηση είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Αναλύοντας τις πολιτικές που υλοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζει ότι, για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, οι συνταξιούχοι είδαν εφέτος αύξηση στη σύνταξή τους και, μάλιστα, σημαντικού ύψους 7,75% και συμπληρώνει ότι, στη διάρκεια της τετραετίας, πέραν της αύξησης των συντάξεων, το διαθέσιμο εισόδημα όλων των συνταξιούχων αυξήθηκε με πολλαπλούς τρόπους.
Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι η νομοθεσία μας προβλέπει πως κάθε έτος, από εδώ και στο εξής, «θα υπάρχει ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους της σύνταξης κατά ποσοστό που θα ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Επομένως, όσο ταχύτερα αναπτύσσεται η οικονομία μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των συντάξεων».
Αναφερόμενος στην εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και στη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας τονίζει ότι είναι μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ο κ. Τσακλόγλου προσθέτει ότι το ΤΕΚΑ εξυπηρετεί υποδειγματικά ασφαλισμένους και εργοδότες, προσφέροντας ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Αριθμεί ήδη πάνω από 170 χιλιάδες ασφαλισμένους και σχεδόν 80 χιλιάδες εργοδότες.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Εργασίας δηλώνει ότι και ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα από τα βασικά στοιχήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, γενικότερα, της κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει, «υλοποιήθηκε νέος μηχανισμός απονομής κύριων συντάξεων, μέσω του οποίου ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016-2021 και έχει ήδη εκκαθαριστεί άνω του 85% των αιτήσεων του 2022. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ, το 2019, δεν ξεπερνούσε τις 500. Παράλληλα, επιταχύνθηκε και η διαδικασία απονομής επικουρικών συντάξεων.
Ο ΕΦΚΑ σήμερα παρέχει 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων υλοποιούνται μηνιαίως πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές και εξυπηρετείται από ένα υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, που έχει δεχτεί πάνω από 5 εκατομμύρια κλήσεις στους 18 μήνες λειτουργίας του. Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε σημαντικά η λειτουργία των ΚΕΠΑ.
Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, συνεχίζουμε με νέα projects εκσυγχρονισμού του φορέα, όπως η δημιουργία ενός νέου λειτουργικού και αποτελεσματικού Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, που θα φέρουν τον φορέα ακόμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακλόγλου σημειώνει ότι η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, «χωρίς, όμως, να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» και υπενθυμίζει ότι έχει ήδη γίνει γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες, που συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας.
Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο υφυπουργός Εργασίας απαντά ότι, παρά το γεγονός ότι οι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένουν σημαντικές, οι διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, ειδικά όσο η οικονομία μας αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και, αν αυτές θα έχουν αντίκτυπο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει την αλληλεξάρτηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα την ευκολότερη μετάδοση των κρίσεων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε ασύγκριτα καλύτερη θέση.
«Παρόλα αυτά, ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος και οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολλές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επαγρυπνεί, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, για να διασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα, αν και όπου χρειαστεί» τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.