Πολιτική

Τσακαλώτος: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση


«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προτείνει πολιτικές που θα είναι και ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη του στο Attica Tv, μια ημέρα μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είπε ότι ήταν για όλους μια πολύ δύσκολη απόφαση η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «πλέον το ερώτημα είναι ποια είναι η επόμενη μέρα και πώς θα ακουστεί η φωνή της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να έχει εχθρούς και δεν θα κάνει επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση και συνεργασία με μέλη που θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτούς που θα φύγουν. «Το νέο δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε εμφύλιο με το παλιό. Το νέο χτίζεται με νέο», είπε. Σχετικά με την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σε αυτή την προσπάθεια η Αριστερά είναι πάντα υπέρ των συμμαχιών - και μάλιστα πάντα μιλούσε για συνεργασία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Πράσινων. «Ωστόσο το αριστερό κόμμα δεν μπορεί να είναι τα πάντα, πρέπει να έχει θέσεις, πρόγραμμα, ιδέες. Μόνο έτσι μπορείς να συζητήσεις με όλους», τόνισε, σχολιάζοντας ότι «βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι και το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του».

Ανέφερε ότι δεν θα αρχίσει επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει προοπτική και πως το σημαντικό είναι να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα που αφορούν τον κόσμο. Όμως, είπε, «για να γίνει αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα λόγο που περιορίζεται μόνο στην κριτική στον κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι στη συζήτηση με την κοινωνία θα αναδειχθεί ποια είναι τα θέματα που πρέπει να έλθουν στο πολιτικό προσκήνιο. Είπε για παράδειγμα πως όταν μιλάει κάποιος για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και συγκεκριμένη πρόταση.

Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη ανέφερε ότι το κυρίαρχο πράγμα που διαφωνεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις της Αριστεράς. Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό «είναι και η κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει ο κ. Κασσελάκης προς το κέντρο».

Διαβαστε επισης