«Έχετε αποτύχει και για αυτό πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που θα έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το πρόβλημα με το Δημόσιο είναι ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχρονικά δεν του επέτρεψαν να είναι αρκετά δημόσιο. Γιατί στόχος ήταν η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές και τελεωνειακές ρυθμίσεις.
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες, «να μην τσιμπάνε ότι είναι όλοι ίδιοι. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Και για μας το δημόσιο συμφέρον είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις τραπεζικές αναταράξεις, σχολίασε ειρωνικά πως «όσοι είναι ενάντια στον κρατικό παρεμβατισμό, ανακαλύπτουν πόσο καλός είναι όταν τους αφορά». Επισήμανε πως «υπάρχουν δομικά ζητήματα πλέον στην παγκόσμια οικονομία» καθώς «για αρκετά χρόνια, μέσω των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης, αγοράζονται ομόλογα και κάθε άλλου είδους χρεόγραφα - τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα - από Κεντρικές Τράπεζες».
Αυτό εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος «είχε ως αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές τους σε υψηλά επίπεδα. Ήταν ένα είδος στοιχήματος για το μέλλον, πάνω στην πεποίθηση ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα δικαιώσει τις αναβαθμισμένες τιμές στα χρεόγραφα. Όμως οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, για πολλούς, ενδογενείς λόγους του νεοφιλελεύθερου μοντέλου».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «όσο δεν έρχεται ανάπτυξη και οι αξίες αυτές δεν επαληθεύονται, τότε αυτές οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν με κάποιον άλλο τρόπο. Για να γίνει αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιλογές: Ή υψηλά επιτόκια που θα οδηγήσουν σε ύφεση και θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών, ή υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ως γνωστόν διαβρώνει τις αξίες αυτές σταδιακά». Αναρωτήθηκε δε, «ποια είναι η τάση της Ελλάδας. Γιατί όλα αυτά θα επηρεάσουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κάτι που η κυβέρνηση δεν το λαμβάνει σοβαρά».
Για το νομοσχέδιο και το πλαίσιο των ρυθμίσεων οφειλών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν φέρνει μια ολιστική προσέγγιση για το ιδιωτικό χρέος. Είναι αποσπασματικό. Δεν αντιμετωπίζει όλα τα χρέη. Είναι δύσκολο να υπαχθείς. Και δύσκολο να παραμείνεις».
Ο κ. Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι είναι επικίνδυνο, η νομισματική πολιτική να δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Απαιτείται μία σοβαρή συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση στο δημόσιο διάλογο, που περιλαμβάνει την εξαίρεση κάποιων επενδύσεων από τον κανόνα των ελλειμμάτων και τη θέσπιση οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων για να μην γίνεται αναπροσαρμογή μέσω περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, στις πλάτες δηλαδή των φτωχών». Καταλόγισε όμως στην κυβέρνηση ότι «έχει μια πολιτική θεωρία για τα πάντα, την οποία δεν την αλλάζει ακόμα και όταν αυτή διαψεύδεται από την πραγματικότητα».