Χρειαζόμαστε ανεξάρτητο κριτή, όπως το ευρωκοινοβούλιο, για να εξετάζουμε πώς κινούνται οι μεταρρυθμίσεις και η πορεία του προγράμματος, ανέφερε ο ο ΥΠΟΙΚΕυκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.
Η Αθήνα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις μετά το καλοκαίρι και ολοκληρώσαμε τα δύο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων, τόνισε ο υπουργός. Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι αλλαγές της αγοράς γάλακτος, για τις οποίες εμείς λέμε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εγχώρια παραγωγή.
Στην αξιολόγηση, τα μεγάλα μέτωπα είναι: Το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, είμαστε πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Και αυτό, γιατί τα στοιχεία για την οικονομία, όπως η ανάπτυξη, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που προβλέπονταν. «Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων.
Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστά του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών. Αισθανόμαστε ότι οι θεσμοί δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό, τόνισε.
Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας, τόνισε ο υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου αναφορικά με τις συντάξεις και το εάν υπάρχει συμβιβασμός που προτείνει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε ότι είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι σε ό,τι υπογράψαμε: να εξασφαλίσουμε όφελος 1% του ΑΕΠ.
Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π. Τόμσεν αλλά και ο Γ. Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες ως προς το δείκτη δαπάνες/ΑΕΠ.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ζητάμε τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πόρους. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ό,τι αφορά στη φορολογία.
Πολλοί θέλουν να πετύχουμε και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος, συνέχισε. Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Ελληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες.
Για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την ανάπτυξη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν υπάρχει μια απάντηση. Μέρος της στρατηγικής είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η αξιοποίηση μη συστημικών τραπεζών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως έκανε η Γερμανία στα χρόνια της κρίσης.
Σε ερώτηση για τα 25 δισ. που προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις που έγιναν το καλοκαίρι. Αν θες να το δεις μισογεμάτο ήταν χρήσιμο για να υπάρξουν επαρκείς πόροι. Αν θες να το δεις μισοάδειο το ύψος του ποσού δημιούργησε μια ελαφρά θολή εικόνα για την αξία των τραπεζών και πίεσε τις αξίες.
Σε ερώτηση μιας ευρωβουλευτού της Βουγαρίας για τα προβλήματα στα σύνορα λόγω των αγροτών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το διάλογο και όχι μια σκληρή στάση, αναγνωρίζοντας ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα στη Βουλγαρία.
Σχετικά με τους φόρους είπε ότι ξεπεράσαμε το στόχο του προϋπολογισμού και παράλληλα έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Αναφορικά με το πότε θα μειωθούν οι συντελεστές σημείωσε ότι οι θεσμοί έχουν δίκιο όταν λένε να υπάρχει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ παντού και στα νησιά ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και εν συνεχεία να υπάρξει πολιτική μείωσης των συντελεστών και στήριξης της νησιωτικής Ελλάδας. Επανέλαβε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το «κλειδί της επιβίωσης για την κυβέρνηση» γιατί μόνο έτσι θα καταφέρει να μειώσει τους συντελεστές να προχωρήσει κοινωνικά προγράμματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα οι φόροι πληρώνονταν σε εθελοντική βάση.
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι υπάρχει «μεταρρυθμιστική κούραση». Ολοι οι οικονομολόγοι ξέρουν ότι η ροή των μεταρρυθμίσεων έχει σημασία γιατί πρέπει οι πολίτες να βλέπουν κάτι να αλλάζει και να έχει τη διάθεση να συμμετέχει.