Πολιτική

Τσακαλώτος: Από Φλεβάρη η συμφωνία με τους θεσμούς


Διευκρινήσεις του υπουργού για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την εγκατάσταση POS σε 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες και για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Το «παράθυρο» στις λίγες πιθανότητες που υπήρχαν για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου έκλεισε οριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου «στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις». 

Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος  και ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για δημοσιονομικά, Μεσοπρόθεσμο και χρέος

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για την πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. 

Διαβάστε επίσηςΥποχώρηση ΔΝΤ, κλείνει η αξιολόγηση

Σε ερώτηση για το πώς θα γεφυρωθεί η διαφορά στο πλεόνασμα (σ.σ.:  η Γερμανία προτείνει πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 ενώ από την ελληνική πλευρά η πρόταση είναι για 2,5% συν 1%. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, πρέπει να «μοιραστεί» αυτό το 1%) ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Το 1% (σ.σ. από το πλεόνασμα που θα κατευθύνεται για ανάπτυξη) όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Η οικονομική λογική της πρότασής μας είναι ακλόνητη γιατί θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα υποστηρίξει τη δυνατότητά μας να εξυπηρετήσουμε το χρέος και θα επιταχύνει τη μείωση της ανεργίας».

«Κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015», λέει, μεταξύ άλλων, και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών» συνέχισε.

Διαβάστε επίσηςO Ντράγκι «κλειδαμπαρώνει» την Ευρωζώνη

Για τον «κόφτη» και τα προληπτικά μέτρα 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι από την έως τώρα του εμπειρία δεν έχει πειστεί απολύτως ότι οι συζητήσεις πηγάζουν από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων.

«Μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πλεόνασμα το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019 και μετά. Εμείς θα περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων – τα όποια οι δανειστές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος – αλλά θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

POS για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μέτρα για φοροδιαφυγή

Στη συνέντευξή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός τριετίας. Έτσι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών θα προσδιορίζει τους πρώτους 200.000 υπόχρεους, οι οποίοι θα οφείλουν να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα», σημειώνει.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

«Το υπουργείο με βάση συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να προσδιορίσει ανά επάγγελμα τον κίνδυνο φοροδιαφυγής και απόκρυψης εσόδων. Καθώς και το ποσοστό των επαγγελματιών ανά κατηγορία που δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Με βάση την κατηγοριοποίηση αυτή θα προσδιοριστούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που θα εντάσσονται, σε τρεις φάσεις, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στην τριετία υλοποίησης του νόμου. Πρώτα θα ενταχθούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή και χαμηλή διείσδυση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις