Στην αντεπίθεση εναντίον του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλνγκ πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντάς του και πολιτικές σκοπιμότητες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100 δισ. επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα με το φλεγμαατικό του χιούμορ, πως, «αν τον είχα φοιτητή, θα τον έκοβα καθώς οι ισχυρισμοί του με στεναχωρούν ως πανεπιστημιακό».
Όπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι την περίοδο 2010-2015 χάσαμε 24% του ΑΕΠ. «Δύο κόμματα που κυβερνούσαν επί 35 χρόνια μας φέρανε στη χρεοκοπία» είπε.
Τόνισε επίσης ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει έναν αριθμό και να κτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε». Στα περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, προσθέτοντας ότι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο «ζορίζονται» γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια τους, για την παιδεία, την υγεία, αλλά και ιδιωτική ασφάλιση.
Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση, τόνισε ότι η «ταξική μεροληψία» λέει ότι έπρεπε να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά και να βγει η χώρα από τα μνημόνια, από τα οποία «δεν μας έβγαλαν οι προηγούμενοι», να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία, ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να υπάρξουν ελαφρύνσεις, να φτιαχτούν τα νοσοκομεία κ.λπ.
Επισήμανε δε, ότι «αυτή η ταξική μεροληψία» διευρύνεται, ώστε να μπει μέρος των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία όντως «ζορίστηκαν».
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί καλά αν προτιμά τον Ανδρέα Ξανθό ως υπουργό Υγείας ή τον Αδωνη Γεωργιάδη και ποιον προτιμούν για υπουργό Εργασίας, αναφέροντας τις προσπάθειες της Έ. Αχτσιόγλου και της Θ. Φωτίου για να φέρουν κοινωνικό κράτος από τη μία πλευρά και τον κ. Βρούτση, από την άλλη.
Αναφερόμενος στο παρελθόν και στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, υπενθύμισε ότι η ΝΔ, το 2009 άφησε την κυβέρνηση Παπανδρέου με 12,5% έλλειμμα. «Πώς θα διορθωνόταν αυτό;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν για 35 χρόνια, έχουν ευθύνες.
Ερωτηθείς ποιους εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται σε ελίτ, είπε ότι είναι ένα περιορισμένο ποσοστό ανθρώπων και η ΝΔ προωθεί πολιτικές που απευθύνονται σε αυτό το περιορισμένο ποσοστό του 5%.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές «παίζεται» ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έχει αξιοπιστία και ποιος έλυσε το θέμα του χρέους, «για να μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μεσαία στρώματα».
Σε ό,τι αφορά άλλα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, εκτός της φορολόγησης της μεσαίας τάξης, είπε ότι ήταν λάθος που δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μεταμορφωθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών.