Πολιτική

Τροχάδην για να κλείσει η αξιολόγηση


Μόνο ως πολυτέλεια θα μπορούσε να θεωρηθεί η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα -τουλάχιστον στο επίπεδο της πρώτης αξιολόγησης, εν μέσω των ιστορικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο. Επιτακτική δε θεωρείται η ανάγκη εξεύρευσης λύσης σύντομα ανάμεσα στους επικεφαλής των Θεσμών και την κυβέρνηση, όπως σχολιάζουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης και των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Μπορεί χθες, ως λογικό επόμενο, να μονοπώλησαν την ειδησεογραφική ατζέντα τα αιματηρά γεγονότα, τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων ανέδειξαν το γεγονός ότι οι διεργασίες παρασκηνιακά είναι έντονες και με σκοπό να βρεθεί η "χρυσή τομή" σε ανοιχτά μέτωπα.

Ενδεικτική είναι η στάση του πάντα "σκληρού" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δημοσίως προτείνει την εύρευση άλλων λύσεων αν και εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κρατά ηπιότερους τόνους το τελευταίο διάστημα διακρίνοντας πως η απομόνωση της Ελλάδας είναι ικανή να φέρει την πραγματική κατάρρευση στην οικονομία ασχέτως αν Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν συνδέουν επισήμως προσφυγικό με αξιολόγηση. Σ'αυτό το σημείο παράγοντες της Κομισιόν υπερθεματίζουν και την υπόθεση Brexit και το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ζήτημα που βαραίνει επικίνδυνα την ατζέντα τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σ'εκρήγορση βρίσκεται, από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επιδιώκωντας να έρθει σε συμφωνία προτού επεκταθεί η εσωστρέφεια και στα "μυαλά" των ιθυνόντων στην Ε.Ε (που λιγοστεύουν) τα οποία επιθυμούν ανοιχτά σύνορα στη Γηραιά Ήπειρο. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θέλησε να οριοθετήσει για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες της κυβέρνησης υπό το πρίσμα ότι θα πράξει βάσει των συμφωνηθέντων. «Απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά «θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο» Έκανε λόγο επίσης για την ύπαρξη κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς, καθώς και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τέλος ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε, μιλώντας στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ - Οι θεσμοί ζήτησαν μη καταβολή μισθών και συντάξεων - Με δάνειο οι πληρωμές

«Μαλακώνει» ο Σόιμπλε, διάσταση με ΔΝΤ για το χρέος

 

Ενώ η κυβέρνηση εξαπολύει μύδρους κατά του ΔΝΤ για τις απαιτήσεις που προβάλλει και για τη γενικότερη στάση του στις διαπραγματεύσεις, βρίσκει ανέλπιστη έμμεση υποστήριξη από τον Σόιμπλε. Υπό την πίεση του κλίματος που δημιουργείται στην Ευρώπη λόγω του προσφυγικού –όπου η Ελλάδα επωμίζεται τα μεγαλύτερα βάρη - και των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να «μαλακώνει», εγκαταλείποντας τη σκληρή στάση του: Πρώτη φορά δεν επιρρίπτει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην ελληνική πλευρά για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ούτε απαιτεί απαρέγκλιτη τήρηση δεσμεύσεων, αλλά συνιστά στην Αθήνα και στους τρεις Θεσμούς -εξαιρουμένου του ΔΝΤ -να βρουν από κοινού εναλλακτικές λύσεις, αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις.

Παράλληλα γίνεται εμφανέστερη  η διάσταση απόψεων που υπήρχε μεταξύ των Θεσμών για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, καθώς στην επιφάνεια έρχονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του χρέους και της ελάφρυνσης του.

Την ώρα που το ΔΝΤ διεμήνυε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν δεν «κουρευτεί» και δεν γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, το Βερολίνο δια στόματος Σόιμπλε απαντούσε εμμέσως  ότι αυτό δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας – μπορεί  να συζητηθεί και να επιλυθεί αργότερα.

Για τη γερμανική κυβέρνηση το σημαντικότερο και επείγον αυτή την ώρα είναι να κλείσουν με επιτυχία η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, ώστε η Ελλάδα να «ανασάνει», να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το προσφυγικό – για να μη φορτωθούν περισσότερα προβλήματα οι Ευρωπαίοι.

Κατά την άποψη των Γερμανών δεύτερη προτεραιότητα για την Ελλάδα πρέπει να είναι η επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν σήμερα οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, στις οποίες αποτυπώνεται η υιοθέτηση διαλλακτικότερης στάσης απέναντι στην Ελλάδα και η  απόλυτη διάσταση απόψεων Βερολίνου-ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.

«Αν - για τους λόγους που ξέρουμε - δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις Θεσμοί πρέπει να δουλέψουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ'αυτού», δήλωσε ο Σόιμπλε αναφορικά με τις συντάξεις.

Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  είπε ότι «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που δεν επείγει».