Χρηστικά

Τρόφιμα «δηλητήριο»!


Ατελείωτη είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα οι τιμές των οποίων καλπάζουν με ρυθμό 15% κάθε μήνα

Ατελείωτη είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα οι τιμές των οποίων καλπάζουν με ρυθμό 15% κάθε μήνα, σκορπώντας απόγνωση στα νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, τελικών προϊόντων και πρώτων υλών, τον Ιανουάριο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 14,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Ο συγκεκριμένος δείκτης των τιμών των τροφίμων παρουσιάζει αυξήσεις της τάξης των 15-16% σταθερά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο με αποτέλεσμα οι τιμές τους στα ράφια σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο να έχουν εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Σημειώνεται πως οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και άλλων ειδών όπως επίσης και οι τιμές χονδρικής των εγχώριων αγαθών, βγαίνουν στο «ράφι» με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων και αν αυτά είναι ταχυκίνητα «φρέσκα» ή διαρκή.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ως βασική ανατίμησης, το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και των ενεργειακών αγαθών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που «τροφοδοτεί» τις ανατιμήσεις των τελικών αγαθών.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι επίσης, οι σημαντικές ανατιμήσεις του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 19,4% έναντι αύξησης 14,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου 2021 με τον Δεκέμβριο 2020.

Μάλιστα, τον ίδιο μήνα οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν κατά 52,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι ζωοτροφές ανατιμήθηκαν κατά 21,6%, ενώ τα καύσιμα ανατιμήθηκαν κατά 20,7%.

Όλες οι μεταβολές αυτές διαμορφώνουν τις τελικές τιμές των πρώτων υλών και των τελικών αγαθών των τροφίμων.

Ο δείκτης εισαγωγών μειώθηκε!

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης τον Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 31,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Όμως, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 24,8% έναντι αύξησης 23,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Οι κυριότερες μεταβολές των τιμών των εισαγόμενων αγαθών είναι οι ακόλουθες:

  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 159,1%
  • Βιομηχανία τροφίμων 14,8%
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 14,2 %
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 5,2%
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,2%
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 5,0%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων 4,9%
  • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών 4,8%
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 3,8%
  • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 3,5%
  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 3,2%
  • Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου -11,9%.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα