Προ των πυλών είναι η επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία επιβαρύνονται καθημερινά, οι πιέσεις στο σύστημα υγείας τείνουν να γίνουν ασφυκτικές και όλα δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ.
Συνεπώς, η κυβέρνηση υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να επιβάλλει σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου 2020, στην περιφέρεια με τον μισό πληθυσμό της χώρας, λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση-θρίλερ της επιτροπής ειδικών την περασμένη Παρασκευή, στην οποία αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν την αυστηροποίηση των μέτρων.
Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε σήμερα (9/2) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας την εισήγησή του για καθολικό lockdown στην Αττική, εφόσον και τα σημερινά στοιχεία δείξουν ότι η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται.
Στην πράξη το πιό σκληρό lockdown εφαρμόζεται από το Σάββατο σε «κόκκινους» δήμους (Πάτρα, Χαλκίδα κλπ), με τις εξής βασικές διαφορές από ό,τι ισχύει σήμερα στην Αττική:
- Πλήρης αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου. Λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, βενζινάδικα.
- Κλειστά σχολεία όλων των βαθμίδων
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα
Οι ραγδαίες εξελίξεις επιβεβαιώνονται και από την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1.30 με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Αναπόφευκτο το ολικό lockdown
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο Β. Κικίλιας είπε ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
«Την περίοδο 24/1-3/2 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Έως και 100.00 ενεργά κρούσματα στην Αττική
Στην εκρηκτική διασπορά του κορονοϊού στην Αττική είχε αναφερθεί χθες βράδυ (8/2) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα «είχε μία αύξηση κοντά στα 200%», πράγμα που όπως είπε «δεν θέλαμε να δούμε, όπως την περίοδο του Νοεμβρίου». Μάλιστα, ο Νίκος Θωμαΐδης υποστήριξε ότι οι ενδείξεις για αύξηση του ιικού φορτίου υπήρχαν εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, καθώς «15 μέρες πριν, η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι έρχεται. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε και η αύξηση ήταν 200%».
Οι αριθμοί, ωστόσο, για την επιδημιολογική κατάσταση της πρωτεύουσας τρομάζουν ακόμη περισσότερο όταν εκτιμούν τα ενεργά κρούσματα: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και συμπεριλαμβάνουν τόσο ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, απλά είναι μία ένδειξη», δήλωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει: "Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55-60% επομένως είναι δύσκολα να εκτιμήσουμε πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες".
Τέλος, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Εως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα.