Επιχειρήσεις

Τριπλή χαλάρωση από αύριο των capital controls


Τι αλλάζει στα όρια αναλήψεων, στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, στις μεταφορές εμβασμάτων στο εξωτερικό για εισαγωγές-εξαγωγές

Νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls, ανακοινώνει, ενδεχομένως και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αυξάνεται αισθητά το όριο των μηνιαίων αναλήψεων κατά 500 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα όρια πραγματοποίησης εισαγωγών και εξαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση μπορεί να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, ώστε το νέο τοπίο στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, να ισχύσει από αύριο, 1η Μαρτίου 2018.

Ειδικότερα, το όριο των μηνιαίων αναλήψεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυξάνεται από 1.800 ευρώ, που είναι σήμερα, σε 2.300 ευρώ.

Παράλληλα η απόφαση θα περιέχει και σημαντικές αλλαγές στα όρια των εισαγωγών και εξαγωγών όπως επίσης και σε άλλα διαδικαστικά ζητήματα, που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις πληρωμές διδάκτρων για φοιτητές, που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναμένεται να επιτραπεί το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού, χωρίς τους περιορισμούς, που ισχύουν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό από εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (π.χ. Western Union, MONEYGRAM κ.λπ.).

Ακόμη, την 1η Δεκεμβρίου 2017 είχε επιτραπεί το άνοιγμα νέου λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, από φυσικό πρόσωπο μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστατο λογαριασμός σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα με τον ίδιο δικαιούχο, ενώ επετράπη και η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του 100% από χρηματικά ποσά, τα οποία μετά την 1η/12/2017 μεταφέρονται από το εξωτερικό στις τράπεζες στην Ελλάδα.

Οι έξι λόγοι της χαλάρωσης 

Η νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της οικονομίας, η οποία πιστοποιείται από:

1.Την προοπτική της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, την οποία θεωρούν πιο πιθανή ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και άλλοι ξένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές (π.χ. UBS, Citi).

2.Τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη S&P, την Fitch και τη Moody’s.

3.Τη σταθερή βελτίωση του κλίματος στη μεταποίηση.

4.Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς μετά το υπερπλεόνασμα του 2017, και ο προϋπολογισμός του 2018 ξεκίνησε τον Ιανουάριο με πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου.

5.Την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, παρά τη μείωση που κατέγραψαν τον Ιανουάριο, η οποία είναι συγκυριακή και συμβαίνει κάθε χρόνο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

6.Τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις