Πολιτική κρίση στην Ιταλία, αβεβαιότητα και ανησυχία στην Ευρώπη προκαλεί η… οριστικοποίηση της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία. Αποδείχθηκε αναπόφευκτο για τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης, καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, του γύρισαν εκ νέου την πλάτη, κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο ηγήθηκε ο Μάριο Ντράγκι αποδείχθηκε εύθραυστος και «θύμα» της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν. Οι εταίροι του δεν ενέκριναν το πακέτο των 23 δισ.ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η ρήξη με τον τεχνοκράτη Ντράγκι, ο οποίος επιχείρησε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, επήλθε και ήταν όπως φάνηκε μη αναστρέψιμη.
O Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στο αξίωμά του σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ένα σενάριο που έχει ελάχιστες ελπίδες να ευοδωθεί. Η χώρα αναμένεται οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μία είδηση που αναμφίβολα προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό σ’ όλη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση στα ενεργειακά, σαρώνεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και προφανώς θα ήθελε να αποφύγει «φαινόμενα» πολιτικής αστάθειας, που μπορούν να λάβουν τη μορφή ντόμινο.
Στην πρέσα τα ιταλικά ομόλογα
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης Ντράγκι, τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στην «πρέσα», γεγονός που αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την έντονη ανησυχία που προκύπτει σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο για τις εξελίξεις στη Ρώμη. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 23 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,69%, τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούυς βρίσκεται στο 3,49%! «Παραδοσιακά» το ιταλικό δεκαετές ήταν κάτω 40 με 50 μονάδες βάσης από το ελληνικό, τώρα, όμως, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, βρίσκεται πάνω από το κρατικό χρεόγραφο της Ελλάδας κατά 20 μονάδες.
Επίσης το Χρηματιστήριο του Μιλάνο τελεί υπό κλοιό σφοδρών πιέσεων, διολισθαίνοντας στο -2,37% και τις 20.843.12 μονάδες.
Η πρώτη αντίδραση από τη Γαλλία
Σε πολιτικό επίπεδο, χαρακτηριστική της ανησυχίας που επικρατεί ανά την Ευρώπη, στο άκουσμα της είδησης για τη διάλυση της κυβέρνησης υπό τον Ντράγκι, αποτελεί η αντίδραση του Παρισιού. "Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν. Ο Ντράγκι είναι κοντά στην πόρτα του εξόδου ύστερα από την αποσκίρτηση τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που ‘σφραγίζει’ την τύχη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Η Ιταλία θα εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από αυτή που είδαμε προηγουμένως», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Τιμώ τον Μάριο Ντράγκι, που είναι μια εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που είναι εταίρος για τη Γαλλία, έχουμε συνεργαστεί καλά, είναι πυλώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε η ίδια.