Πολιτική

Τρία εμπόδια και δύο έξοδοι για τις (αντ)ασφαλιστικές


Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται η τιμολόγηση της Ασφαλιστική Αγορά του Λονδίνου σχεδόν σε όλους του κλάδους αναφέρει στην τελευταία της μελέτη η PwC.Στην διατήρηση των συνθηκών αυτών συμβάλλει: το στένεμα το περιθωρίων στην αγορά, ο ανταγωνισμός και η υπεραποθεματοποίηση των (αντ)ασφαλιστικών.

Η ανάλυση της PwC επισημαίνει ότι ο μέσος όρος του δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα το 2016 κυμαίνεται περίπου στο 100% γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρίες διαθέτουν ελάχιστα περιθώρια και υπεκφυγές και θα πρέπει να βρουν τρόπους να γράψουν κέρδη ακόμα και εν τη παρουσία των φυσικών καταστροφών.

Τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών ήταν ήπια το τελευταίο διάστημα και αυτό συνέβαλε στην εικόνα που σήμερα παρουσιάζει ο κλάδος, ωστόσο ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες οι τιμές μειώνονταν.

Με αυτά τα δεδομένα η  PwC κρούει το καμπανάκι κινδύνου προειδοποιώντας πως η «επιστροφή» των φυσικών καταστροφών θα ροκανίσει τα αποθέματα των ασφαλιστικών και στην περίπτωση που οι ζημιές ξεπεράσουν το μέσο όρο τότε η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Εξετάζοντας το επενδυτικό τοπίο, το ύψος των επιτοκίων δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για αυξημένες αποδόσεις.
Απουσία καινοτόμων δράσεων σε συνδυασμό με συγκρατημένες πολιτικές οι ασφαλιστικές εταιρείες σημειώνει η PwC θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά των ILS αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τις ασφαλιστικές ειδικότερα οι πάροχοι των ILS ανακαλύπτουν δομές  και φτηνά κανάλια ώστε να περάσουν τα κεφάλαια τους στο Λονδίνο και στα Lloyds.

Ελ Ερμείδου