Οικονομία

Τρέχουν οι τράπεζες για τιτλοποιήσεις 36 δισ. με κρατικές εγγυήσεις


 Περισσότερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και  μεγαλύτερο συνολικό ποσό κρατικών εγγυήσεων προβλέπει η τελική εκδοχή του σχεδίου «Ηρακλής», που στάλθηκε σήμερα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς υπό μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να πάρει το τελικό «ok» και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι τράπεζες θα μπορούν να εντάξουν στο σχέδιο τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων συνολικού ποσού 36 δισ. ευρώ, αντί των 30 δισ. που προβλεπόταν αρχικά. Αναλόγως αυξημένες θα είναι και οι κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν, φθάνοντας τα 12 δισ. ευρώ, από 9 δισ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων επιταχύνονται και οι διαδικασίες τελικής διαμόρφωσης-έγκρισης του σχεδίου «Ηρακλής» μπαίνουν στην τελική ευθεία. Παράλληλα οι τράπεζες προχωρούν τις προετοιμασίες για την αξιοποίηση του σχεδίου, με στόχο τη δραστική μείωση των κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων τους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας τους.

Το σχέδιο της Alpha Bank

 Η Εθνική επισπεύδει τιτλοποιήσεις που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το 2021, ενώ η Alpha Bank παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο μετασχηματισμού της με ευρεία εσωτερική αναδιάρθρωση.
 Πέραν  των αλλαγών στη δομή της τράπεζας, το σχέδιο προβλέπει τιτλοποίηση-μαμούθ μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δισ. ευρώ και έκδοση ομολόγου Tier II, με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ.

Η Alpha θα μεταφέρει χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού, θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει το σχέδιο «Ηρακλής» και θα χρησιμοποιήσει μέρος της αντλούμενης ρευστότητας για να χρηματοδοτήσει το κόστος μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.
Σήμερα θα ανακοινώσει και τα οικονομικά της αποτελέσματα γ’ τριμήνου/εννεαμήνου, που θα αποτελέσουν μία πρώτη ασφαλή ένδειξη για τις επιδόσεις και τη δυναμική του κλάδου.

 Ολες οι τράπεζες θα επιδιώξουν να λάβουν το μέγιστο δυνατό ποσό κρατικών εγγυήσεων, ώστε να μεγιστοποιήσουν αντιστοίχως  το ποσό των διευθετούμενων μέσω τιτλοποίησης κόκκινων δανείων τους.

«Οποια προλάβει, όσα μπορέσει»

Τα 36 δισ. των κρατικών εγγυήσεων δεν επιμερίζονται εκ των προτέρων στις τράπεζες. Θα δοθούν με τη λογική του… «όποια προλάβει, όσα προλάβει». Δηλαδή, όποια τράπεζα  υλοποιεί πρόγραμμα τιτλοποίησης  στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» θα παίρνει το αντίστοιχο ποσό εγγύησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης των Εγγυήσεων, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήματα εγγυοδοσίας, συνοδευόμενα από σχετικά έγγραφα για την τιτλοποίηση που θα αφορά η εγγύηση. 

Η Επιτροπή θα αξιολογεί την πληρότητα των προαπαιτούμενων της τιτλοποίησης, θα ελέγχει το business plan και τους στόχους της τράπεζας και θα παρακολουθεί στη συνέχεια όλη τη διαδικασία. Το Δημόσιο, καθώς και η ΤτΕ, θα ενημερώνονται με εκθέσεις για την πορεία της τιτλοποίησης και τις χρηματοροές που θα παράγονται.

Οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων των τιτλοποιήσεων θα κρίνονται ιδιαίτερα αυστηρά. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα αντικαθίστανται αν επιτυγχάνουν κάτω από το 80% του στόχου σε δύο συνεχόμενες περιόδους.

Διαβαστε επισης