Στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας του placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, έντονες διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει για την επόμενη μεγάλη διάθεση τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ δέχεται εισηγήσεις από μεγάλες ξένες τράπεζες να επισπεύσει το νέο placement μετοχών της Εθνικής, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη και εντός του Ιουνίου.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι και η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική Τράπεζα, που παρουσίασε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στο επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης τριετίας, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και τη διαδικασία αναμόρφωσης της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας, θεωρεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η πλήρης ιδιωτικοποίηση, καθώς πλέον και η Πειραιώς έχει περάσει πλήρως σε ιδιώτες, ενώ η Εθνική έχει απομείνει ως η μοναδική συστημική τράπεζα υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ.
Η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί ότι μια ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με placement σε μεγάλο αριθμό ξένων και Ελλήνων επενδυτών είναι η ιδανική λύση για τη μελλοντική διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας, καθώς θα εκλείψει η συμμετοχή του Δημοσίου και η τράπεζα θα γίνει πολυμετοχική.
Οι ξένοι τραπεζίτες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρηματολογούν υπέρ της άμεσης διάθεσης του 18% της Εθνικής, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της εξάμηνης περιόδου «κλειδώματος», που είχε αρχίσει τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου placement, το οποίο είχε υπερκαλυφθεί κατά 8 φορές, με το ΤΧΣ να συγκεντρώνει έσοδα 1,067 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο placement είχαν συμμετάσχει στην ομάδα των αναδόχων κορυφαίες τράπεζες: Επικεφαλής ήταν η J.P. Morgan και μετείχαν οι Goldman Sachs, η Morgan Stanley, UBS και BofA.
Τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ της άμεσης διάθεσης των μετοχών είναι τα εξής:
- Έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα συγκεντρώνει πλέον έντονο ενδιαφέρον σοβαρών χαρτοφυλακίων για χρηματιστηριακές τοποθετήσεις και αυτό ουσιαστικά διασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχει κάποια απρόσμενη διεθνής διαταραχή.
- Η χρηματιστηριακή συγκυρία διεθνώς είναι πολύ καλή, καθώς προεξοφλούνται μειώσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και υπάρχει έντονη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Το ΤΧΣ και η κυβέρνηση, λένε οι ξένες τράπεζες, θα πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία, γιατί ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες θα διατηρηθούν στο διηνεκές.
- Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πλέον με άλλο μάτι τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποδεικνύεται και από τη μεγάλη επιτυχία του placement της Πειραιώς, έχοντας πεισθεί ότι πρόκειται για ένα πραγματικό turnaround story, με τις τράπεζες να έχουν μπροστά τους μια μακρά περίοδο υψηλής κερδοφορίας και συνεχούς αύξησης των μερισμάτων, καθώς οι διοικήσεις υπόσχονται συντελεστές διανομής ακόμη και 50% το 2026 στα επιχειρησιακά τους πλάνα.
Εξάλλου, η περίπτωση Πειραιώς αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για τις βελτιωμένες αποτιμήσεις των τραπεζών, κάτι που διασφαλίζει ότι το ΤΧΣ θα μπορέσει να ολοκληρώσει και την επόμενη συναλλαγή για την Εθνική με ένα τίμημα που θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει τη μέση σχέση τιμής / λογιστικής αξίας των τραπεζών της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές της Πειραιώς διατέθηκαν στα 4 ευρώ, δηλαδή με σχέση τιμής / λογιστικής αξίας 0,80 (με βάση τα μεγέθη του 2023), η οποία είναι ευθέως συγκρίσιμη με τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Οι ξένοι επενδυτές αποδέχονται πλέον ακόμη και σχέσεις τιμής / λογιστικής αξίας πάνω από το 1 για τις ελληνικές τράπεζες, που στο παρελθόν έβλεπαν μόνο με... κιάλια τέτοιες αποτιμήσεις. Σε τελευταία έκθεσή της, η HSBC δίνει τιμή στόχο 6 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς, δηλαδή 20% υψηλότερη από τη λογιστική αξία στις 31/12/2023.
Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή διάθεσης του επόμενου πακέτου μετοχών της Εθνικής μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη, τονίζουν οι ξένοι τραπεζίτες που πιέζουν για την επίσπευση της συναλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατείχε το 40% των μετοχών της Εθνικής και τον Νοέμβριο άρχισε placement για τη διάθεση του 20%, αλλά λόγω της υψηλής ζήτησης αύξησε το προς διάθεση ποσοστό μετοχών σχεδόν στο 22%. Η τιμή διάθεσης έφθασε τα 5,3 ευρώ με την υπερκάλυψη να ξεπερνά τις 8 φορές. Συγκεντρώθηκαν έσοδα ύψους 1.066.557.870,20 ευρώ.