Αγορές

Τρέχει πάλι το χρηματιστήριο, οι τράπεζες ξαναπήραν τη σκυτάλη


Παίρνοντας "ανάσες" με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις το χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, διαψεύδοντας και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. Κινητήρια δύναμη παραμένουν οι προβλέψεις και οι προσδοκίες που δημιουργούν οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, στην οικονομία και στο επιχειρηματικό πεδίο.

Ομως, ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές και όλοι πλέον αναμένουν μία χρόνια υψηλών αποδόσεων, η αγορά βρίσκεται τώρα σε μεταίχμιο, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες μετά  το αργόσυρτο ράλι των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς οι ισχυρές προσδοκίες μεταφράζονται σε  νέες τοποθετήσεις και σε αγοραστική ζήτηση, ενώ παράλληλα τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα των πέντε από τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις, που ξεκίνησαν με απώλειες  και ολοκληρώθηκαν με τους δείκτες να τερματίζουν στα υψηλά ημέρας.

 Μετά από διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση και τα κέρδη σταδιακά αυξάνονται. Τη σκυτάλη έχουν ξαναπάρει οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική επικεφαλής της κούρσας. Το short covering δίνει περαιτέρω ώθηση στην ανοδική κίνηση.

Αξιολόγηση, αναβαθμίσεις, ομόλογα

Φαίνεται ότι οι επενδυτές του ΧΑ - ξένα funds, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις - εστιάζουν τώρα στη «μεγάλη εικόνα», παραβλέπτοντας  ζητήματα ήσσονος σημασίας, που μπορεί να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα το ΧΑ: Ερχεται η καλύτερη χρονιά της 10ετίας για το χρηματιστήριο, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, η χώρα έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Με αυτή την προοπτική συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς, αν και  οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται επί δύο εβδομάδες σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Οι εισροές έχουν βέβαια περιορισθεί τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα όμως υπάρχει απροθυμία ρευστοποιήσεων - κι αυτό είναι που αποτρέπει τη διόρθωση.

Το στοίχημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό. Κλειδί για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group. και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από S&P και Fitch. Θα ακολουθήσει η προσφυγή του Δημοσίου στις χρηματαγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος θα επηρεάσει άμεσα το χρηματιστήριο, ενώ - εφ' όσον είναι θετικό, όπως αναμένεται - θα διευκολύνει την πρόσφαση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε φθηνό δανεισμό.

Μετοχές και δείκτες

Ο μόνος "αντίπαλος" για την αγορά είναι τώρα ο... εαυτός της - οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και τα τεχνικά στοιχεία. Οι δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές αντιστάσεις, κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και η διόρθωση μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή.

Η μεταβλητότητα είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο. Σήμερα οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημα, κινούμενοι σε μικρό εύρος διακύμανσης, ώσπου πήραν ανοδική κατεύθυνση καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 0,65% στις 842 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -0,35% μέχρι +0,85%.

Ο  FTASE25 κερδίζει 0,70% στις 2.163 μονάδες. Μόλις +0,25% Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -0,73% μέχρι +2,99%. Τώρα βρίσκεται κοντά στο υψηλό ημέρας, με +2,85%. Εθνιική +3,9%, Πειραιώς +3,3%,  Alpha και Eurobank +2,7%, Τρ. Ελλάδος -0,9% Attica -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη είναι μικρότερα. Προηγείται η ΔΕΗ με +2,2%. Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Μυτιληναίος και  ΑΔΜΗΕ +1,7%.

Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,4%, Τιτάν -1,2%, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης -0,7%.