Αγορές

Τρενάκι τρόμου στα ομόλογα!


Προβληματική εικόνα, που θυμίζει περισσότερο διαπραγμάτευση περιφερειακών μετοχών του Χρηματιστηρίου παρά κρατικών τίτλων, εμφάνισε σήμερα η δευτερογενής αγορά των ελληνικών ομολόγων, παρότι το διεθνές κλίμα φαίνεται να σταθεροποιείται.

Οι συνέπειες από την κακή, όπως αποδεικνύεται, τιμολόγηση του νέου 7ετούς, που «φόρτωσε» με αρνητικές υπεραξίες τα funds που μπήκαν στην έκδοση, φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρές.

Στελέχη της αγοράς συνδέουν την όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη έξοδο του Δημοσίου στην αγορά με τα φαινόμενα ακραίας αστάθειας και την έλλειψη συναλλακτικού βάθους που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά των κρατικών τίτλων.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή διακύμανση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, που παραπέμπει σε… τρενάκι του τρόμου: στην έναρξη των συναλλαγών, εκτινάχθηκε κοντά στο 4,5%, στη συνέχεια «βούτηξε» ως το 4,169%, και ακολούθως εκτινάχθηκε πάλι ως το 4,464%, για να κλείσει στο 4,444%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, αν συνεκτιμήσει κανείς ότι μόλις στις αρχές του μήνα είχε υποχωρήσει κάτω από το 3,7%.

Το εύρος διακύμανσης της τιμής του 10ετούς ομολόγου σήμερα ήταν μεταξύ 94,109 και 96,637. Πρόκειται για μεταβλητότητα που θυμίζει τζογαδορική μετοχή και όχι κρατικό τίτλο.

Εν τω μεταξύ, το νέο 7ετές ομόλογο εξακολουθεί να προβληματίζει όσους το αγόρασαν, καθώς η απόδοσή του ξεπερνά το 4,1%, ενώ διατέθηκε με απόδοση 4,5%. Η τιμή του σήμερα ήταν  στο 96,5, δηλαδή σχεδόν 3% χαμηλότερα από την αρχική τιμή διάθεσης στους επενδυτές.

Η κατάσταση της δευτερογενούς αγοράς δημιουργεί έντονο προβληματισμό ενόψει της επόμενης προσπάθειας του Δημοσίου να αντλήσει ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ με μια νέα έκδοση κρατικών τίτλων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη νέα έξοδο τον Μάρτιο, μετά τις ιταλικές εκλογές, αλλά ως τότε θα πρέπει να περιορισθεί η μεταβλητότητα και να μειωθούν οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας της έκδοσης.