Οικονομία

Έρευνα: Τρέμουν τα «φέσια» οι 6 στις 10 επιχειρήσεις


Ο φόβος για τα «φέσια» αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν, όπως δηλώνουν σε έρευνα της εταιρείας διαχείρισης δανείων Intrum, είναι ο κίνδυνος μιας νέας πανευρωπαϊκής ύφεσης μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι η πρόοδος των εμβολιασμών δημιουργεί προσδοκίες για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, είναι πέντε απαντήσεις που δίνονται στο ερωτηματολόγιο της Intrum:

  1. Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 61%) έχουν μεγαλύτερη ανησυχία από κάθε άλλη φορά για τη δυνατότητα των οφειλετών τους να πληρώσουν εμπρόθεσμα.
  2. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 45%) πιστεύουν ότι το χάσμα που διευρύνεται ανάμεσα στους όρους πληρωμής και στην πραγματική διάρκεια εξόφλησης αποτελεί ένα πραγματικό ρίσκο για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
  3. Έξι στις 10 (61%)  δήλωσαν ότι η αυξανόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα τις οδήγησε να επεκτείνουν τους χρόνους πληρωμής στους προμηθευτές κατά το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχτεί πληρωμές σε αργότερο χρόνο από αυτόν που θα αισθάνονταν άνετα προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις με τους πελάτες.
  4. Το 66% (έναντι 35% το 2020) των επιχειρήσεων διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο για εκπρόθεσμες/μηδενικές πληρωμές από τους οφειλέτες της εταιρίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.
  5. Περισσότερες από τις μισές ΜμΕ (58%) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (55%) δηλώνουν ότι δεν εφαρμόζουν τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, ώστε να λάβουν αποζημίωση στις περιπτώσεις των εκπρόθεσμων πληρωμών.

Όπως αναφέρει η Intrum, η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία το 2020. Οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν σχεδόν κατά 80%, συγκριτικά με το 2019, και τα έσοδα, που συνήθως αντιπροσωπεύουν το 1/5 του ΑΕΠ, μειώθηκαν από 18 δισ. σε 4 δισ. ευρώ. Το 44% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις πληρωμές των πελατών κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα:

  • Σχεδόν το 1/4 (24%) σχεδιάζει να εντοπίσει τα σημεία της επιχείρησης που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα για να προετοιμαστεί για μια οικονομική ύφεση σε σύγκριση με το 19% σε όλη την Ευρώπη.
  • Περισσότερες από το 1/3 των επιχειρήσεων (34%) σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος έναντι 28% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Το 42% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι βλέπουν το μέλλον με ενθουσιασμό, ποσοστό κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (45%). Επίσης, το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων –ποσοστό επίσης πολύ κοντά στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό του 49%– δηλώνουν με ικανοποίηση ότι επιβίωσαν από τις επιπτώσεις του Covid-19 στα έσοδα και τις ταμειακές ροές.
  • Όμως, μόνο μία στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν διαπιστώσει μείωση των κερδών, εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022 ή το 2023 σε αντιδιαστολή με το ήμισυ των επιχειρήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Ενδιαφέρουσα θετική επίδραση της πανδημίας ήταν η σημαντική επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων –σε ποσοστό 39%– ως «απάντηση» στην κρίση.
  • Περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η πανδημία θα έχει μικρή επίδραση, ενώ το 34% δήλωσε ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δραστηριότητά τους.