Χρηστικά

Τρείς μήνες προθεσμία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων!


Τρεις μήνες προθεσμία θα έχουν στη διάθεσή τους ο οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. 

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Σin, ενώ τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν πως θα ενταχθούν εισοδηματικά κριτήρια ενώ το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι οριζόντιο και όχι ανάλογο με την περίπτωση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει ότι με την ανακοίνωση της ρύθμισης θα δοθεί μια τρίμηνη προθεσμία στους οφειλέτες για να ενταχθούν στη ρύθμιση και μετά τη λήξη της προθεσμίας, η ένταξη θα είναι αδύνατη.

Δηλαδή αν η ρύθμιση ξεκινήσει την 1η Απριλίου, η ρύθμιση θα λήξει την 1η Ιουλίου και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα ή ευκαιρία στη συνέχεια.
Αυτή είναι μια παράμετρος την οποία θέλουν οι θεσμοί, ώστε το πλαίσιο της ρύθμισης να είναι προς το αυστηρότερο και να μην δοθεί η εντύπωση μιας αέναης ρύθμισης, η οποία επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Παράλληλα οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι οριζόντιο κατά 85% και όχι μέχρι 85%. Δηλαδή η μείωση των προσαυξήσεων δεν θα είναι αναλογική ανάλογα με τα έτη της οφειλής ή άλλη παράμετρο. Εφόσον η οφειλή είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 θα υπάρχει «κούρεμα» κατά 85%.

Οι οφειλές από την 1-1-2017 και μετά, δεν θα κουρεύονται. Απλά, τα ποσά των οφειλών θα εντάσσονται στη συνολική ρύθμιση, με τα παλαιότερα χρέη.

Αν οφειλέτης, δεν έχει χρέη προ του 2017 αλλά αυτά προέρχονται μόνο από την 1-1-2017, τότε δεν θα εντάσσονται στη ρύθμιση. Μια άλλη παράμετρος της ρύθμισης θα είναι, ενδεχομένως, τα εισοδηματικά κριτήρια για την αποπληρωμή των οφειλών.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έχει δηλώσει ότι το ελάχιστο ποσό της οφειλής θα είναι το ποσό των 50 ευρώ και με βάση αυτό θα υπολογίζονται οι δόσεις.

Όμως οι θεσμοί ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, με τα οποία  θα προσδιορίζεται και ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο το μέσο εισόδημα, τόσο λιγότερες θα είναι ο αριθμός των δόσεων και το αντίστροφο.

Παράδειγμα: Ο οφειλέτης Α έχει τελικό ύψος χρεών μετά τα «κουρέματα», ύψους 10.000 ευρώ, και ετήσια εισοδήματα 20.000 ευρώ. Ο οφειλέτης Β έχει το ίδιο χρέος αλλά εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ.
Στον Α οφειλέτη θα δοθούν περισσότερες δόσεις αποπληρωμής της οφειλής και λιγότερες στον Β οφειλέτη.

Ποια χρέη εντάσσονται

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα αφορά στα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και τη χρήση του 2018 ανεξάρτητα από το χρόνο που δημιουργήθηκαν. Ειδικότερα:

  • Όλα τα χρέη ανεξάρτητα από τον χρόνου που δημιουργήθηκαν (και φυσικά, δεν έχουν παραγραφεί), μέχρι και το έτος 2018.
  • Για τα χρέη από το 2002 και μέχρι και το έτος 2016 θα γίνει επανυπολογισμός  των οφειλών με βάση τις εισφορές που προβλέπει ο ν. Κατργούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι θα «κουρευτούν» βαθιά κατά μέσο όρο κατά 70%.
  • Οι εισφορές των ετών 2017 και 2018, δεν θα επανυπολογιστούν, αφού υπολογίστηκαν με βάση τον νέο νόμο, ούτε φυσικά θα «κουρευτούν» αρχικές οφειλές και προσαυξήσεις. Ωστόσο η διευκόλυνση που θα παρέχεται στους υπόχρεους είναι να προστεθούν στα υπόλοιπα παλαιά χρέη, ώστε να αποπληρωθούν μαζί.
  • Για τα χρέη προ το 2002 (εκείνα που δεν έχουν παραγραφεί), θα γίνει ειδική ρύθμιση, με πιθανότερη την εφαρμογή της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου. Οι οφειλέτες προ του 2002 αφορούν λίγες περιπτώσεις, αλλά θα καλυφθούν με τη ρύθμιση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί και ενώ έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
  • Όσοι έχουν χρέη, τα οποία αφορούν μόνο εισφορές των ετών 2017 και 2018 και όχι και παλαιότερων ετών, δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά θα παραπέμπονται στην πάγια ρύθμιση, που ήδη ισχύει. Μόνο εάν έχουν και παλαιότερα χρέη, θα προστίθενται και εκείνα της τελευταία διετίας αλλά «ακούρευτα».
     
Διαβαστε επισης