Πολιτική

Τρείς εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές-Οι επιλογές Μητσοτάκη  


Με τα πολύ δύσκολα για την ελληνική οικονομία, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας να βρίσκονται μπροστά, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών είναι ενεργά και υποδαυλίζονται συχνά από τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ. 

Την ίδια ώρα, η δημόσια έκφραση της κυβέρνησης, μέσω κυρίως του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου σε σχέση με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι αρνητική. Ωστόσο, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι γνωστό ότι το θέμα κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, με το τέλος της πρώτης φάσης της επιδημίας στην Ελλάδα και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει δεχθεί τρείς εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές από συνεργάτες του και εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος τις οποίες μελετά, σταθμίζοντας τα «συν» και τα «πλην» της καθεμιάς. 

Το σκεπτικό των εισηγήσεων είναι περίπου κοινό και η κύρια διαφορά έγκειται στον προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η ΝΔ πρέπει να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την σαφή δημοσκοπική της υπεροχή, πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις οι οικονομικές πληγές από την πανδημία και κυρίως πριν η κυβέρνηση υποχρεωθεί, λόγω της βαθιάς ύφεσης, να λάβει επώδυνα μέτρα (πχ. μειώσεις συντάξεων και μισθών στο δημόσιο), τα οποία θα της προκαλέσουν αναπόφευκτα σοβαρή πολιτική ζημιά. 

Οι εισηγητές υποστηρίζουν ότι αν επερχόμενες βαρύτατες επιπτώσεις (μειώσεις αποδοχών, ανεργία κλπ) της οικονομικής κρίσης «περάσουν» στην κοινωνία, η φθορά της κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλη και μη αναστρέψιμη, όσο και αν ωραιοποιούν την εικόνα τα media. Άρα, σημειώνουν, ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό για την κυβέρνηση momentum, καθώς αργότερα είναι πιθανό οι πολιτικοί συσχετισμοί να έχουν μεταβληθεί και να εγκλωβιστεί. Ως πρόσθετο παράγοντα ενίσχυσης του σχεδίου, προβάλλουν την αντιπολιτευτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, στον οποίο επισημαίνουν, πως δεν πρέπει να να δοθεί ευκαιρία ανάκαμψης. 

Με αυτές τις συνθήκες οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιη τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να εκτιμούν ότι ο μόνος κίνδυνος είναι το κόμμα να πάρει 45% και πλέον, στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι μικρότερη από αυτή των 158 εδρών που έχει σήμερα  (πχ να εκλέξει 151 βουλευτές). Σε αυτή την περίπτωση επισημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί στους πολίτες η άμεση προσφυγή σε νέες εκλογές, που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική. 

Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Απρίλιος 

Οι τρείς εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός και οι οποίες εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπουν προσφυγή στις κάλπες κατά τους παρακάτω μήνες αντίστοιχα:

  1. Τον Ιούλιο, περίπου με την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης ΝΔ και με την ολοκλήρωση του σκηνικού της νέας κανονικότητας, μετά την άρση του lockdown. 
  2. Τον Σεπτέμβριο, πριν το ξέσπασμα του αναμενόμενου νέου κύματος της πανδημίας.
  3. Τον Απρίλιο του 2021, οπότε αφενός εκτιμάται ότι θα έχει λήξει η πανδημία, αφού θα έχει προηγηθεί η παρασκευή αποτελεσματικού φαρμάκου ή και εμβολίου και θα έχει διαμορφωθεί κλίμα γενικής ευφορίας και αφετέρου δεν θα έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα λιτότητας.   

Υπενθυμίζεται, ότι δημοσίως έχουν εκφραστεί υπέρ των πρόωρων εκλογών οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος και Κώστας Κυρανάκης, υποστηρίζοντας ότι με άλλο πρόγραμμα εξελέγη η ΝΔ και άλλο υποχρεώνεται να εφαρμόσει λόγω της πανδημίας. 

Τα αγκάθια 

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη και θα ακολουθήσει δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 την οποία θα πιστωθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά με τις ασκήσεις επί χάρτου η απόσταση από την θεωρία μέχρι την πράξη αποδεικνύεται μεγάλη. Στην προκειμένη περίπτωση εμφανίζονται δύο βασικοί κίνδυνοι, που μπορούν να ανατρέψουν τους εκλογικούς σχεδιασμούς:

  • Να ερμηνευθεί από σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την κυβέρνηση που διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διαχειρίζεται μιά πρωτοφανή κρίση (υγειονομική και οικονομική) ως αχρείαστος και επικίνδυνος τακτικισμός και να αποδοκιμαστεί. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση της Αlco, η συντριπτική πλειονότητα των εκλογέων (87%) δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές
  • Ο αστάθμητος παράγοντας. 

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές δίνουν μεγάλες πιθανότητες στις πρόωρες εκλογές με ένα από τα τρία σενάρια, ή με κάποιο άλλο που θα προκύψει στην πορεία, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, είτε θα τις επιλέξει, είτε θα υποχρεωθεί να τις κάνει. Θυμίζουν δε, τον ελληνικό πολιτικό κανόνα: «οι πρόωρες εκλογές, ο ανασχηματισμός και η υποτίμηση (σ.σ. επί δραχμής) ουδέποτε προαναγγέλλονται». 

Δημήτρης Κυριακόπουλος   

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα