Τράπεζες

Τραπεζοϋπάλληλοι: Προκλητικές δηλώσεις Γεωργιάδη, προσβάλλουν τον κλάδο 


Για προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων κάνει λόγο η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΑΚΤ) σχολιάζοντας την προτροπή από τηλεοράσεως του Άδωνη Γεωργιάδη στους τραπεζίτες «να… παρέμβουν, αν κάποιοι υπάλληλοί τους στον τομέα της χορηγήσεως δανείων έχουν ένα πνεύμα ωχαδερφισμού και δεν έχουν καταλάβει που βρισκόμαστε!». 

Ταυτόχρονα, η παράταξη καλεί την ΟΤΟΕ να καταδικάσει δημόσια και απερίφραστα τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού και να απαιτήσει αποκατάσταση της επαγγελματικής υπόληψης και της αξιοπρέπειας των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. 

Η ανακοίνωση της ΕΑΚΤ είναι η εξής:

«Οι τραπεζοϋπάλληλοι, μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, από την πρώτη μέρα της πανδημίας με την εργασία τους από την πρώτη γραμμή και με κίνδυνο να εκτεθούν στον κορωνοϊό, στήριξαν το κοινωνικό σύνολο και τις τράπεζες, χωρίς αυτή η προσφορά να επισημανθεί και να αναγνωρισθεί, όπως πολύ σωστά έγινε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πρόσφατα από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ, οι τραπεζοϋπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπονομεύουν το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση- ΤΕΠΙΧ ΙΙ», που αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κεφαλαίων Κίνησης και Επενδυτικών Σχεδίων με προνομιακούς όρους, αποθαρρύνοντας επιχειρήσεις να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Και επειδή έγινε, κατά δήλωσή του, δέκτης πολλών χιλιάδων παραπόνων (;;;) από επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφεύγουν στις τράπεζες και αντιμετωπίζονται με… αδιαφορία από τους συναδέλφους, κάλεσε και τις διοικήσεις των Τραπεζών επί λέξει «να… παρέμβουν, αν κάποιοι υπάλληλοί τους στον τομέα της χορηγήσεως δανείων έχουν ένα πνεύμα ωχαδερφισμού και δεν έχουν καταλάβει που βρισκόμαστε !»

Ενδιαφέρον! Τι τους παροτρύνει, δηλαδή, να κάνουν; Απολύσεις;;;

Βέβαια δεν αισθάνθηκε την ίδια ανάγκη ως κυβέρνηση να καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών και από κοινού να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσφορά των τραπεζοϋπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Φαίνεται όμως ότι ο αρμόδιος Υπουργός εντέχνως παραβλέπει τα παρακάτω πραγματικά δεδομένα:

  1. Για την πραγματοποίηση αίτησης στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν απαιτείται η συνδρομή υπαλλήλου, αφού η αίτηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://www.ependyseis.gr/mis/). Άρα ούτε να ενθαρρύνουν ούτε να αποθαρρύνουν μπορούν οι τραπεζοϋπάλληλοι τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
  2. Από την ώρα που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να εισαχθούν αιτήσεις, εντός ολίγων ημερών το ποσό του προγράμματος καλύφθηκε, αφού το ενδιαφέρον ήταν όπως αναμενόταν εντονότατο. Ούτε εδώ λειτούργησε η ¨αποθάρρυνση¨…
  3. Και τέλος, μάλλον αγνοεί ή σκόπιμα παραλείπει (επικίνδυνο για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είτε το ένα είτε τα άλλο), ότι η τελική αξιολόγηση, για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα για τη χρηματοδότηση, θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας επιχείρησης και επιχειρηματία που ακολουθούν οι τράπεζες. Εδώ φαίνεται να ¨κολλάει¨ η αποθάρρυνση αφού εκτός του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που θα απορριφθούν λόγω της δραματικής μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων (ειδικά τώρα λόγω πανδημίας), οι υπόλοιποι θα δανειστούν με το¨ευνοϊκό¨ 8% όταν το κόστος χρήματος δεν ξεπερνάει τη μονάδα.

Μετά από όλα αυτά τα πραγματικά δεδομένα, δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είναι ξεκάθαρο ότι, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε σκοπό εξυπηρετούν, ξεπερνούν κάθε όριο και απαιτείται η καταδίκη τους από το
σύνολο των πολιτικών κομμάτων:

  • Γιατί απαξιώνουν και σπιλώνουν ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων
  • Γιατί προσπαθούν να φορτώσουν, στους εργαζόμενους τις ευθύνες κυβέρνησης και τραπεζών για τυχόν δυσλειτουργία ή και αποτυχία του προγράμματος. 
  • Και περισσότερο απ’ όλα γιατί καλλιεργεί αντικοινωνικά, βαθιά αντιδημοκρατικά ένστικτα, ενθαρρύνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας μια επαγγελματική ομάδα εναντίον μιας άλλης.

Και αφού μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία, έστω και προσχηματική προσπάθεια δικαιολόγησης των δηλώσεων, περιμένουμε από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να κάνει το αυτονόητο:

Να καταδικάσει δημόσια και απερίφραστα τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού και να απαιτήσει αποκατάσταση της επαγγελματικής υπόληψης και της αξιοπρέπειας των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων».