Αγορές

Τραπεζικό ράλι με κέρδη 25%!


Κέρδη που ξεπερνούν το 25% μέσα σε ένα μήνα έχει «γράψει» ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στο ΧΑ και όλα δείχνουν ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεπεράσει το υψηλό του 2018 (992 μονάδες).

Μόλις στις 22 Μαρτίου, όταν κορυφωνόταν η αγωνία για την έκβαση των τεστ αντοχής, ο τραπεζικός δείκτης είχε «βουτήξει» στις 776,65 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έκλεισε 25,2% υψηλότερα, στις 972,46, «μαζεύοντας» κέρδη 15,34% μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο στόχος της υπέρβασης των υψηλών για το 2018 δεν μοιάζει πλέον μακρινός, καθώς τα ξένα funds αρχίζουν να επαναφέρουν στο επενδυτικό τους στόχαστρο τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, διαπιστώνοντας ότι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλή σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) σε σχέση με τις άλλες τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, κάτι που επισήμαινε σε πρόσφατη ανάλυσή της η Wood.

Ταυτόχρονα, έχει πάψει να υφίσταται η απειλή άμεσης και αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης μετά τα τεστ αντοχής, καθώς τα αποτελέσματά τους μπορεί να δημοσιεύονται στις 5 Μαΐου, αλλά ήδη έχουν διαρρεύσει και κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες (Στουρνάρας, Φραγκιαδάκης) διαβεβαιώνουν ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τον έλεγχο.

Νεότερο δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt” συγκλίνει με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τονίζοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς , η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες»

«Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το αίνιγμα των υβριδικών

Η ερμηνεία των τεστ και των αποτελεσμάτων τους εξακολουθεί να κρύβει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους επενδυτές, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες, αν όχι όλες οι τράπεζες, με προτροπή των εποπτικών αρχών, θα προχωρήσουν μετά τα τεστ σε εκδόσεις υβριδικών τίτλων (χρέος που μπορεί να προσμετρηθεί στα ίδια κεφάλαια), ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Οι τίτλοι αυτοί θα έχουν υψηλή απόδοση και θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, κάτι που θα κληθούν να αποτιμήσουν αργότερα οι αναλυτές. Πάντως, δεδομένου ότι οι εκδόσεις αυτές δεν θα είναι πολύ μεγάλες, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ακραία πίεση στην κερδοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αλλάζει, κάτι που ήδη φαίνεται ότι μόνο από τις long θέσεις που ανοίγουν ξένα funds, αλλά και από τις short θέσεις που κλείνουν.

Ένα fund που με μεγάλη επιμονή διατηρούσε short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, το Marshall Wace, έχει ήδη γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι έκλεισε θέση στην Eurobank (0,52% του συνόλου των μετοχών) και στην Εθνική Τράπεζα (0,68%), ενώ διατηρεί θέση πλέον μόνο στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Το μακροοικονομικό παζλ

Όπως τονίζουν αναλυτές, για να συνεχισθεί το τραπεζικό ράλι πάνω από τις 1.000 μονάδες, χρειάζονται καλά νέα για το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Από αυτή την άποψη, οι επενδυτές πρέπει να αποκωδικοποιήσουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ: από τη μια, φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρό «μπλοκ» στους κόλπους των δανειστών, στο οποίο μετέχουν ΔΝΤ και Γαλλία, που τάσσεται υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους και αντιτίθεται στις γερμανικές ιδέες περί ενεργοποίησης των μέτρων με αποφάσεις του Eurogroup και ύστερα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων.

Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να διστάζει στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα στη σύνοδο του Eurogroup, την Παρασκευή. Όμως, η πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται πλέον φαίνεται ότι θα οδηγήσει, αμέσως μετά, σε μια οριστική συμφωνία.

Στα θετικά στοιχεία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εντάσσεται η αναμενόμενη αυτή την εβδομάδα ανακοίνωση από την Eurostat των οριστικών στοιχείων για το πλεόνασμα του 2017, που θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη και το ΔΝΤ δέχεται ότι θα φθάσει στο 3,7%, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί για το 2018 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Φαίνεται, έτσι, ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή, μακροοικονομική… συναστρία για τις τραπεζικές μετοχές, που δικαιολογεί μια αύξηση θέσεων από σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια. Ζητούμενο είναι αυτό το φρέσκο χρήμα να είναι επαρκές για να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις κερδών, που θα αυξάνονται όσο κερδίζουν… ύψος οι μετοχές του κλάδου.