Πολιτική

Τραπεζικό κραχ στο χρηματιστήριο Καταιγίδα στις αγορές λόγω Brexit


Μεγάλες απώλειες σε μετοχές και commodities. Φόβοι για ντόμινο, μετακινήσεις κεφαλαίων σε χρυσό και ομόλογα

Κλυδωνισμούς στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα αγορών και πραγματικό κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο προκαλεί το αποτέλεσμα-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, που θέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή συνοχή, πυροδοτώντας διεργασίες  σε πολλά επίπεδα. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες  βρίσκονται σε επιφυλακή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την πρόκληση ντόμινο που θα οδηγήσει σε νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Σε κλίμα έντονων ανησυχιών  και αυξανόμενης αβεβαιότητας, επενδυτικά κεφάλια μετακινούνται σε ασφαλέστερα καταφύγια, κερδοσκοπικό χρήμα σπεύδει να επωφεληθεί από την αναταραχή, οι ισορροπίες ανατρέπονται, το ρίσκο αυξάνεται.

Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια που καταγράφουν δραματικές απώλειες, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν (-30%!)  μένοντας στα «αζήτητα», η βρετανική στερλίνα βυθίζεται στα χαμηλά 30 ετών, το ευρώ σημειώνει επίσης μεγάλη «βουτιά». Παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου  υποχωρούν λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ο χρυσός  (+5%) και τα γερμανικά ομόλογα γίνονται  καταφύγια για τα «τρομαγμένα» κεφάλαια.

Τα ομόλογα

Οι επενδυτές «πληρώνουν» πλέον για  να δανείσουν το γερμανικό Δημόσιο, τοποθετώντας τα κεφάλαια τους σε κρατικά ομόλογα με αρνητική απόδοση. Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σε κρατικά χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που δεν θεωρούνται αρκετά ασφαλή.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωναν αρχικά μεγάλη άνοδο,  υπό την επίδραση σπασμωδικών κινήσεων  διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που έσπευδαν να πεςριορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.  Υποχώρησαν στη συνέχεια, όταν  κυριάρχησε η εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις του Brexit  θα είναι περιορισμένες  - ενδέχεται μάλιστα να διευκολυνθεί η χώρα στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Στην κόψη του ξυραφιού

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια "Μαύρη Παρασκευή" όπως αποτυπώνεται και από τα ταμπλό στη Γηραιά Ήπερο. Ιδιαίτερα ζημιωμένο το Παρίσι με τον CAC40 να κλείνει στο -8,04% στις 4,106 μονάδες, τον DAX στη Φρανφούρτη να χάνει κατά 6,85% στις 9,557 μονάδες και το Λονδίνο λιγότερο κατά 3,15% στις 6,138 μονάδες.

Τελικά στη Wall Street, o Dow Jones έχασε κατά 3,39% και βρέθηκε στις 17,400 μονάδες. O Nasdaq με μεγαλύτερες απώλειες 4,12% στις 4,707 μονάδες και ο S&P500 επίσης με απώλειες 3,60% στις 2,037 μονάδες.

Διαβάστε αναλυτικά: Μάτωσε και η Wall Street 

Η αναταραχή εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί, καθώς οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία μπαίνουν σε «αχαρτογράφητα νερά»,  αντιμετωπίζοντας καταστάσεις χωρίς  ιστορικό προηγούμενο.  Όλα κρέμονται πλέον από μία κλωστή και το ντόμινο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Αδύναμος κρίκος των αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσπαθούν να «αποδράσουν» με οποιοδήποτε κόστος. Οι τραπεζικές μετοχές «κλείδωσαν» σήμερα στο limit down (-30%)  – στην κατώτερη τιμή της επιτρεπόμενης ημερήσιας διακύμανσης -  όπου υπήρχε μεγάλη προσφορά, αλλά καμία ζήτηση. Μόνη «διασωθείσα» η Attica Bank (-16,7%), στην οποία δεν υπάρχουν μεγάλες τοποθετήσεις ξένων funds.

Μεγάλες απώλειες και στα blue chips άλλων κλάδων: Ελλάκτωρ -18,8%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο ΕΧΑΕ -14,6% -16,3%, Follie -13,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις