Τράπεζες

Τράπεζες: Βρήκαν λύση για εργαζόμενους και «κόκκινα» δάνεια


Τη φόρμουλα για την απόσχιση των τομέων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και, ενδεχομένως, άλλων τομέων στο μέλλον, χωρίς να οδηγηθούν σε «πόλεμο» με το προσωπικό τους φαίνεται ότι βρίσκουν οι τράπεζες, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και στην ΟΤΟΕ για τη μονάδα διαχείρισης προβληματικών δανείων (RBU) της τράπεζας.

Πρόκειται για μια συμφωνία – κλειδί, έστω και αν από ορισμένες πλευρές αμφισβητείται η δεσμευτικότητά της, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί σε συμβατικό κείμενο: όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, για πρώτη φορά η ΟΤΟΕ αναγνωρίζει τη δυνατότητα μεταφοράς, έστω και υπό όρους, εργαζομένων του τραπεζικού τομέα σε εταιρείες που θα λειτουργήσουν εκτός τραπεζικού τομέα, άρα δεν θα καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία, ούτε και θα έχει εφαρμογή στο προσωπικό η εργασιακή σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ως τώρα, η ΟΤΟΕ όχι μόνο δήλωνε την απόλυτη αντίθεσή της στη μεταφορά προσωπικού εκτός τραπεζικού κλάδου, αλλά είχε εκδώσει ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, δια της οποίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, επειδή είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα περάσουν σε νέο εργοδότη.

Η μετακίνηση της ΟΤΟΕ

Όμως, στη συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, την Τρίτη, η ΟΤΟΕ φαίνεται ότι μετακινήθηκε σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς, που συμφωνεί με προηγηθείσα ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, «οι δύο πλευρές είχαν πολύωρο και αναλυτικό διάλογο και κατέληξαν ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες στα ακόλουθα σημεία:

  1. Ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.
  2.  Ότι θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.
  3.  Ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.

H εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί επαρκή και αποδεκτή διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα σημεία αυτά υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και διαμορφώνουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους, σύμφωνα με τη διαχρονική θέση της Τράπεζας για την προστασία και τη διασφάλισή τους».

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ δηλώνει ότι διασφάλισε την προστασία της απασχόλησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο σχήμα σε εθελοντική βάση.

Η εφαρμογή του σχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ η Τρ. Πειραιώς θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου για την απόσχιση του κλάδου διαχείρισης προβληματικών δανείων και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, τις μετοχές της οποίας, όπως επιτρέπει πλέον ο πρόσφατος νόμος για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς (ν. 4601/2019) θα κατέχει η τράπεζα.

Από αυτές τις μετοχές, η τράπεζα θα κρατήσει το 20%, ενώ υπάρχει ήδη προχωρημένη συζήτηση για την πώληση του 80% στη σουηδική εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, Intrum, η οποία πλέον θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των προβληματικών δανείων της Τρ. Πειραιώς.

Η συναλλαγή αυτή θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τρ. Πειραιώς, αφού τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση της νέας εταιρείας «αντικρίζονται» με τις ετήσιες δαπάνες διαχείρισης των δανείων, οι οποίες θα καταβάλλονται στη νέα εταιρεία. Όμως, πρόκειται για μια συναλλαγή με μεγάλη σημασία για το μέλλον της τράπεζας, επειδή θα διαθέτει πλέον ένα διαχειριστή των προβληματικών δανείων με διεθνή αναγνώριση, κάτι που θα διευκολύνει την καλύτερη τιμολόγηση τιτλοποιήσεων και συναλλαγών πώλησης δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσωπικό που θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία, εκτός από την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προϋπηρεσία στην τράπεζα, παρέχεται ένα ακόμη κίνητρο: τα μπόνους που θα προσφέρονται στους εργαζομένους και τα στελέχη για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων.

Οι άλλες τράπεζες

Η διαφαινόμενη επιτυχία του πρώτου πειράματος απόσχισης δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Η Eurobank έχει προ πολλού λύσει το θέμα, αφού η Financial Planning Services λειτουργούσε ως ανεξάρτητη θυγατρική διαχείρισης προβληματικών δανείων και πλέον η τράπεζα βρίσκεται στην τελική ευθεία των συζητήσεων για την πώλησή της σε fund.

Το μοντέλο της απόσχισης του κλάδου διαχείρισης προβληματικών δανείων αναμένεται να εξετάσουν το προσεχές διάστημα οι διοικήσεις της Alpha και της Εθνικής, αφού έχει διευθετηθεί πλέον το θέμα της μεταφοράς προσωπικού και δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβαστε επισης