Τράπεζες

Τράπεζες: Τιτλοποιήσεις μέσω “Ηρακλή ΙΙΙ” αντί πώλησης κόκκινων δανείων


Αυξάνεται το ενδιαφέρον συστημικών και μη τραπεζών για ένταξη κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων τους στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής ΙΙΙ”, καθώς η λύση αυτή είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την πώληση χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά, δεδομένου ότι οι τράπεζες εγγράφουν μικρότερη λογιστική ζημιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τιτλοποιήσεις αντί της πώλησης που είχαν αρχικά αποφασίσει, προσανατολίζονται η Alpha  Bank και η Eurobank.

Η πρώτη θέλει τώρα να εντάξει στον “Ηρακλή” το χαρτοφυλάκιο Gaia, που περιλαμβάνει "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank αλλάζει τους σχεδιασμούς της για το project Leon, που αφορά μη εξυπηρετούμενα μικρά δάνεια διαφόρων κατηγοριών (στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων), συνολικού ποσού περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητες

Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν επίσης η Εθνική και η Πειραιώς, οι οποίες έχουν ήδη λάβει πράσινο φως για ένταξη στον “Ηρακλή ΙΙΙ” των projects Frontier II (με δάνεια 1 δισ. ευρώ) και Sunrise III (508 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα. Οι κρατικές εγγυήσεις γι' αυτά είναι 360 εκατ. ευρώ και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στα “υπ' όψιν” βρίσκεται το διατραπεζικό project Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ποσού 1,2 δισ. ευρώ, με διασφαλίσεις, για το οποίο θα απαιτηθούν εγγυήσεις περίπου 240 εκατ.

 Δεν φτάνουν τα χρήματα

Το πρόβλημα είναι ότι τα κονδύλια του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων εξαντλούνται με την αναμενόμενη ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων της Attica Bank και της Παγκρήτιας, που κατέθεσαν σχετικό αίτημα την Παρασκευή – λίγες ώρες μετά την έγκριση της  συμφωνίας συγχώνευσης τους και ΑΜΚ.

Θα ενταθούν λοιπόν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για διεύρυνση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων, ώστε η μείωση των NPEs να προχωρήσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ενισχύσει το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας σχετικό αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβαστε επισης