Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές


Ο οίκος Fitch επιβεβαιώνει την αύξηση της ρευστότητας. Περαιτέρω δυνατότητα για νέα δάνεια στην αγορά

Εν εξελίξει βρίσκεται ο αγώνας δρόμου για την μείωση (με ορθή διαχείριση ή πώληση) των μη εξυπηρετούμενων δανειών με στόχο των εξορθολογισμό των επιμέρους χαρτοφυλακίων και των ισολογισμών των τραπεζικών ομίλων. Στόχος παραμένει η έμφαση στο core business - συνεχίζονται οι σχετικές αποπεπενδύσεις από θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό - με την στήριξη εν τέλει των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Ο δρόμος παραμένει μακρύς, όμως, τα πρώτα θετικά σημάδια είναι γεγονός.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως σήμερα ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (Viability Ratings) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός που αντανακλά την βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. "Η ολοκλήρωση επίσης της δεύτερης αξιολόγησης στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μειώνει τους πολιτικούς κινδύνους και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", όπως επισημαίνει ο γνωστός οίκος.

Διαβάστε: Αναβαθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες από τον οίκο Fitch

Κατά τα άλλα, όπως επεσήμαναν πρόσφατα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, και επιβεβαίωσε και η ΤτΕ, οι στόχοι για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί, τονίζουν όμως ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Εκτιμούν ως θετικό ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί το θεσμικό «οπλοστάσιο» για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων που βρίσκονται σε πλήρη οργάνωση και λειτουργία.

Θετικά κρίνονται τα βήματα που έγιναν με την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων που διευκολύνουν ήδη τη δραστηριοποίηση νέων εταιριών, πλέον των τεσσάρων που έχουν ήδη λάβει άδεια, και θα συμβάλουν θετικά στη σταδιακή ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων, ενώ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία οι πλατφόρμες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τραπεζικά στελέχη σε δηλώσεις τους κρίνουν θετική την θέσπιση του, επισημαίνουν πάντως ότι η υλοποίηση του στην πράξη εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρόνο και ενδέχεται να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του που θα χρήζουν βελτίωσης.

"Αγκάθι" παραμένουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα δείξουν την κοινωνική ευαισθησία που απαιτούν οι καιροί, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι εκείνοι που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αυτοί που έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα και αρνούνται να συνεργαστούν με τις τράπεζες από προσωπική τους επιλογή και όχι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Εκτιμούν ότι περίπου το 20% με 25% των «κόκκινων» δανείων αφορούν την κατηγορία αυτών των δανειοληπτών που τελικά με την συναλλακτική τους συμπεριφορά δρουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και όσων πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Στην πλειονότητα των υπολοίπων δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και δυσκολία οι τράπεζες, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, θα επιδείξουν αποφασιστικότητα στην προώθηση και νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων στην λιανική τραπεζική αλλά και στην αναδιάρθρωση εταιρικών δανείων ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες.

Ως εκ τούτου οι τράπεζες φέρονται έτοιμες να προχωρήσουν σε δελεαστικά πακέτα με ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις που θα περιλαμβάνουν μικρές μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις και διαγραφή μέρους της απαίτησης. Στόχος τους είναι να να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υπερήμερους δανειολήπτες να προσέλθουν προς διευθέτηση των οφειλών τους, ώστε να περιοριστούν σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να χρειασθούν λιγότερες προβλέψεις για επισφάλεις στο κλείσιμο του έτους.

Η κίνηση αυτή από πλευράς τραπεζών κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου αφ' ενός να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων και αφ' ετέρου να ανακοπεί  η τάση "κοκκινίσματος" δανείων που είχαν ρυθμισθεί, αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε αναλυτικά: Ξεκινούν διαγραφές χρεών οι τράπεζες με νέες ρυθμίσεις

Υψηλότερη η ρευστότητα πλέον, αλλά χαμηλή ζήτηση

Όσον αφορά τέλος στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων υπάρχει πλέον μεγαλύτερο "απόθεμα ρευστότητας", όπως έχουν επισημάνει σε δηλώσεις τους στελέχη του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της στεγαστική πίστης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν διευθυντές υποκαταστημάτων τραπεζών, υπάρχουν ακόμη και εβδομάδες που δεν εκταμιεύεται στεγαστικό δάνεια λόγω της χαμηλής ζήτησης, όταν πριν την κρίση οι αιτήσεις σε καθημερινή βάση ήταν δεκάδες.

Τέλος, οι τράπεζες πλέον, μπορούν να αξιοποιήσουν και επιπλέον κεφάλαια από την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

Διαβάστε επίσης: Νέα δάνεια €10 δισ. εντός του έτους θα δώσουν οι τράπεζες


 

 

 

 

 



 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις