Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Περνούν τα τεστ και… μπαίνουν στην εντατική!


Με ευκολία περνούν οι ελληνικές τράπεζες πάνω από τον «πήχη» των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αλλά, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τις οδηγεί σε… εντατική θεραπεία προβληματικών χαρτοφυλακίων, με μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και επιτάχυνση πλειστηριασμών.

Πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία αναφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα νεότερα στοιχεία που έχουν αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, περνούν το δυσμενές σενάριο των ελέγχων με βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που πλησιάζουν, σε μία περίπτωση, ακόμη και το 10%.

Επίσημα, δεν έχει ορισθεί σε ποιο σημείο τοποθετεί ο SSM τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας για να περάσουν οι τράπεζες τον έλεγχο, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτός θα τοποθετηθεί γύρω στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες τον περνούν άνετα, με επάρκεια από 20% έως 90-100% υψηλότερη από το κατώτερο όριο.

Όχι "business as usual"

Όμως, ο SSM δεν θέλει μετά τα τεστ να επιστρέψουν οι τραπεζίτες στο “business as usual”, δηλαδή σε μια αργή και… βασανιστική προσπάθεια εξυγίανσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, την ώρα που άλλα τραπεζικά συστήματα με ανάλογα προβλήματα, όπως το ιταλικό και της Κύπρου, επιχειρούν να δώσουν λύσεις με ταχύτατους ρυθμούς -χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η τεράστια πώληση προβληματικών δανείων από την Unicredit και η έναρξη διαδικασίας από την Τράπεζα Κύπρου για την πώληση με μια κίνηση των περισσότερων «κόκκινων» δανείων της σε funds.

Η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σε συνάντηση που είχε με τους Έλληνες τραπεζίτες πριν την έναρξη των τεστ, είχε ξεκαθαρίσει, απαντώντας στον προβληματισμό τραπεζίτη για τον κίνδυνο να υποστούν ζημιές οι τράπεζες, αν πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια, ότι δεν έχει νόημα να διατηρούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα από το ελάχιστο όριο και να μην τα αξιοποιούν για να καλύψουν τις ζημιές από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Μετά την ολοκλήρωση των τεστ, θα έχει προσδιορισθεί με μεγάλη ακρίβεια πόσα «περισσευούμενα» κεφάλαια έχουν οι τράπεζες για να τα αξιοποιήσουν, προκειμένου να καλύψουν ζημιές από την αύξηση πέραν των σημερινών επιχειρησιακών στόχων των πωλήσεων δανείων σε funds σε, κατ’ ανάγκη, «χτυπημένες» τιμές.

Οι Γερμανοί πιέζουν...

Άλλωστε, η Ντανιέλ Νουί, ακόμη και αν ήθελε να αποφύγει μια αυστηρή παρέμβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς μάλιστα πλησιάζει η λήξη της θητείας της στον SSM, πιέζεται ασφυκτικά από τους Γερμανούς κεντρικούς τραπεζίτες για επιτάχυνση της εξυγίανσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών του Νότου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκάλυψε το “Bloomberg”, η Bundesbank και οι άλλες πλεονασματικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να καθιερωθεί και για τα υφιστάμενα σήμερα «κόκκινα» δάνεια ακριβώς το ίδιο αυστηρό καθεστώς σχηματισμού προβλέψεων, το οποίο θα ισχύσει για τα νέα προβληματικά δάνεια, το οποίο προβλέπει κάλυψη 100% με προβλέψεις εντός διετίας για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και εντός 7ετίας για τα δάνεια με εξασφαλίσεις.

Στο στόχαστρο τα "τοξικά"

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει την προεργασία για τον προσδιορισμό της περιμέτρου των δανείων που μπορούν να πουληθούν από τις τράπεζες χωρίς να εγγράψουν πρόσθετες ζημιές και τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν «πακέτο» για πώληση σε funds, ενώ μετά τα τεστ αντοχής, ανάλογα με τις κεφαλαιακές αντοχές κάθε τράπεζας, θα προσδιορισθεί πόσα επιπλέον δάνεια μπορεί να διαθέσει, χωρίς να πέσει κάτω από το ελάχιστο όριο επάρκειας κεφαλαίων.

Στην επισκόπηση των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, που είχε δοθεί από την ΤτΕ στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου, είχε ενταχθεί ειδική ανάλυση, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να διατεθούν σε πολύ χαμηλή τιμή δάνεια ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ, χωρίς να υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο όριο του 12,5% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

 «Ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής», σημείωνε τότε η ΤτΕ, «της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγγελμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισεκ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%».

Είναι προφανές ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, δηλαδή τα πλέον «τοξικά» (καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους) θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για πώληση μετά τα τεστ αντοχής.

Απαραίτητοι οι πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή εποπτεία δεν ξεχνά και τις άλλες μεθόδους θεραπείας των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή τις διάφορες ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες, θεωρεί όμως ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ρυθμίσεις, στην ταχύτητα και την κλίμακα  που χρειάζεται, πρέπει να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο μηχανισμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να παίρνουν το σωστό μήνυμα οι «μπαταχτσήδες».

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει τεθεί ο στόχος της αύξησης των κατά μήνα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στους 2.000, ως τις αρχές του καλοκαιριού, και της διατήρησής τους σε αυτό τον μηνιαίο αριθμό τα επόμενα χρόνια.