Πολιτική

Τράπεζες: Μειώθηκε ξανά ο ELA, σκεπτικισμός για τα κόκκινα δάνεια


Ν. Καραμούζης: Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία

Θετικές είναι οι ενδείξεις για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και τη ροή καταθέσεων, καθώς η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA υποχώρησε στα 42,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 43,1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μείωση αυτή υποδηλώνει ότι έχει ανακοπεί - μάλλον έχει αντιστραφεί - η τάση εκροής καταθέσεων που κατεγράφη τους προηγούμενους μήνες, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους μέσω ELA, μετά από πολλούς μήνες συνεχούς μείωσης, καθώς οι εκροές καταθέσεων δημιούργησαν ανάγκες πρόσθετης ρευστότητας.  Νωρίτερα, τον  Ιανουάριο, είχαν καταφέρει να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ (-2%), στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία της ΤτΕ πιστοποιούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στις αρχές του έτους το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη βελτίωση των συνθηκών από τον Μάρτιο.

Παραμένει ο σκεπτικισμός για την πορεία των κόκκινων δανείων

Στον αντίποδα, έκδηλος είναι ο σκεπτικισμός για την πορεία και διαχείριση των κόκκινων δανείων ένα ζήτημα που αποτελεί το μεγαλύτερο "αγκάθι", σήμερα. Αυτό άλλωστε επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, κ. Νίκος Καραμούζης εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου προειδοποίησε λέγοντας «Θα ήθελα για λογαριασμό της ΕΕΤ να σας πω ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι αυτό να συμβεί, δηλαδή να διορθωθούν πράγματα θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια τόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία».

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι την 31.12.2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δις ευρώ. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις» τόνισε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει ότι το 2016 «τα κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 74 δισ. ευρώ «και περίπου 100 δισ. ευρώ με τον ευρύτερο ορισμό. Τα 100 δισ. ευρώ αποτελούν το 50% του συνόλου των χαρτοφυλακίων της χώρας. Αυτό αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για την Ευρώπη».

Ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι αρχές του 2018 οι τράπεζες θα υποβληθούν σε νέα stress test γι αυτό και επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί επιπρόσθετη αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων.

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις