Με πολύ χαμηλό κόστος για τις τράπεζες, που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα Asset Protection (APS), θα δοθούν οι κρατικές εγγυήσεις για τις ζημιές τιτλοποιημένων δανείων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαββός, που χειρίζεται τη διαπραγμάτευση για το θέμα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αποκάλυψε ότι το ετήσιο κόστος για τις τράπεζες θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως μέγιστη δαπάνη των τραπεζών, στην περίπτωση που εξαντλήσουν το σύνολο των εγγυήσεων, που θα είναι σε θέση να τους προσφέρει το Δημόσιο. Το πλαφόν αυτών των εγγυήσεων έχει συμφωνηθεί να τεθεί στα 9 δισ. ευρώ.
Έτσι, εκτιμάται ότι η προμήθεια των τραπεζών θα υπολογίζεται με ένα συντελεστή λίγο υψηλότερο από 2% (2,2%), που είναι πολύ χαμηλός για τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Η κύρια ανησυχία των τραπεζιτών, από τότε που άρχισε να συζητείται το σχέδιο APS, ήταν ότι θα μπορούσε να υποχρεώσει η Κομισιόν την κυβέρνηση να επιβάλει υψηλές προμήθειες, κάτι που θα οδηγούσε σε αποτυχία του προγράμματος, αφού οι τράπεζες θα είχαν μεγάλη επιβάρυνση στα οικονομικά τους αποτελέσματα και δεν θα επέλεγαν να το αξιοποιήσουν.
Η μεθοδολογία υπολογισμού της προμήθειας παραμένει άγνωστη ακόμη και στα στελέχη των τραπεζών, φαίνεται όμως ότι βάση υπολογισμού θα είναι το CDS του ελληνικού ομολόγου, δηλαδή του συμβολαίου ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Το CDS ήταν πολύ υψηλό μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 2%, κάτι που φαίνεται ότι επιτρέπει να υπολογισθεί η προμήθεια με ένα ελαφρώς υψηλότερο συντελεστή, στο 2,2%, και να παραμείνει ανεκτά χαμηλή για τις τράπεζες.
Στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες έχουν γενικά πολύ υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις και σχετικά χαμηλά CDS, οι προμήθειες υπολογίσθηκαν με βάση τα CDS της κάθε τράπεζας. Στην Ελλάδα, ελλείψει αξιόπιστων στοιχείων για τα CDS των τραπεζών και επειδή όσα δημοσιεύονται δείχνουν ακόμη ότι είναι απαγορευτικά υψηλά, σαν «μπούσουλας» θα χρησιμοποιηθεί το CDS του κρατικού ομολόγου.
Όπως αναφέρει η FAZ, τον καθόλου ταπεινό τίτλο «Ηρακλής» χρησιμοποίησε ο νέος Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός για το πρόγραμμά του, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του τεράστιου βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το κυβερνητικό πρόγραμμα εγγυήσεων θα μειώσει οριστικά «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ ευρώ. Το πρόγραμμα βασίζεται στο πρόγραμμα εγγύησης του ιταλικού κράτους για «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, το οποίο έγινε γνωστό με τη συντομογραφία «Gacs». Στην Ιταλία δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις έναντι της παροχής προμήθειας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τον καλύτερο δείκτη αξιολόγησης.
Ο Ζαββός συγκρίνει την κατάταξη των επισφαλών δανείων βάσει της κατηγοριοποίησής τους με ένα εξαώροφο κτήριο. Μόνο οι δύο επάνω όροφοι θα είναι εγγυημένοι από το σχήμα. Στην Ιταλία, αντίθετα, ήταν εγγυημένος και ο μέσος κίνδυνος, εν προκειμένω και ο -τρόπος του λέγειν- τρίτος και τέταρτος όροφος. Ο στόχος είναι ο ίδιος: οι κρατικές εγγυήσεις θα καταστήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο σταθερούς για να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια, ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των δανείων που θα παρέχουν οι τράπεζες.
Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 9 δις Ευρώ. Ο Ζαββός δήλωσε στη FAZ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν ως προμήθεια περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας. Για το πρόγραμμα εγγυήσεων υπάρχει σε σύγκριση με την Ιταλία ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας διότι το ίδιο το ελληνικό κράτος δεν κατατάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές («Investment Grade») αλλά για τον Ζαββό, όμως, αυτό είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα.