Δεν θα είναι... ήσυχες οι ημέρες αυτού του Αυγούστου στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένεται να κορυφωθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα, κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση αποκρούει ακόμη και τις εκκλήσεις των δημάρχων για μια παρέμβαση, με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό να «ανάβει πράσινο» στις τραπεζικές διοικήσεις να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους για συρρίκνωση των δικτύων.
Τα προγράμματα για το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, που αναγγέλθηκαν από τις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής στα τέλη Ιουνίου, μπαίνουν τον Αύγουστο στην τελική τους φάση, καθώς στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ως τις αρχές του φθινοπώρου. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κλεισίματος καταστημάτων έχουν συνδεθεί πλέον και με τις διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού, αφού δίνουν ώθηση (λειτουργούν εκβιαστικά, όπως λέει η πλευρά των εργαζομένων) στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Η Πειραιώς έχει προγραμματισμένο το κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήδη αρκετά έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ στόχος είναι να περιορισθεί το δίκτυο από τα 484 στα 420 καταστήματα. Η λίστα των καταστημάτων που έκλεισαν ήδη ή θα κλείσουν μέσα στον Αύγουστο έχει ως εξής:
- Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανίωνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.
Από την πλευρά της Εθνικής έχει ανακοινωθεί, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στις 30 Ιουνίου, ότι θα κλείσουν συνολικά 25 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα καταστήματα:
- Κάνιγγος (129), Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής (891), Κέντρου Αιγάλεω (084), Καλογρέζας (128), Νέας Eλβετίας(092), Παραλίας Βουλιαγμένης (682), Καλλίπολης (879), Μεγάρου ΟΤΕ (671), Μάνδρας (653), Λέοντος Σοφού (213), Πανοράματος(239), Παλ. Aγοράς Ρόδου (297), Μαρμαρά (838), Ξυλόκαστρου(436), Αθηνών Kαλαμάτας(220-1), Νεωρίου Σύρου (469-1), Πλ. 1866 Xανίων (495), Τυμπακίου (479), Φιλιατών (459), ΛίμνηςEυβοίας(408-1), Ιάσωνος Bόλου (781), Άργους Oρεστικού (344), Νιγρίτας (428), Ελευθερούπολης (342), Φερών (487).
Το 2020 έκλεισαν 18 καταστήματα της Εθνικής (από 389 το 2019, έμειναν 371 στα τέλη του 2020) και μετά τα νέα «λουκέτα» θα περιοριστούν σε 346. Όλες οι τράπεζες έκλεισαν 158 καταστήματα μέσα στο 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες
Οι ξαφνικοί... θάνατοι τραπεζικών καταστημάτων έχουν προκαλέσει αναβρασμό σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως εκεί όπου ξαφνικά βρίσκονται δήμοι χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα και οι πελάτες υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, προτείνοντας να προχωρήσει ακόμη και σε νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλισθεί ότι θα λειτουργεί τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα σε κάθε δήμο της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου, στην οποία υπογραμμίζονται οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το δρομολογημένο κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε αρκετούς δήμους.
«Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου.
Ζαββός: Οι τράπεζες είναι ελεύθερες να αποφασίζουν
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, δίνεται πλέον ανοικτά «σήμα» προς τις τραπεζικές διοικήσεις να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για κλείσιμο καταστημάτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, απέκλεισε στη Βουλή το ενδεχόμενο παρέμβασης από την κυβέρνηση ή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αποφάσεις των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων.
«Η κάθε τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που διαθέτει προφανώς τη δική της επιχειρηματική πολιτική και αυτονομία ως προς τη λήψη των αποφάσεών της. Τα θέματα, ιδιαίτερα της ίδρυσης, της λειτουργίας ή και του κλεισίματος των τραπεζικών υποκαταστημάτων, εμπίπτουν στην επιχειρησιακή πολιτική που έχει το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». Αυτό τόνισε ο κ. Ζαββός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην Αμφίπολη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες υλοποιούν την αναδιάρθρωση του δικτύου τους, εκτιμώντας και μια σειρά παραμέτρων και δεδομένων, όπως είναι το κόστος και η λειτουργικότητα των δικτύων τους. Ο κ. Ζαββός, ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρέμβαση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διευκρίνισε ότι το ΤΧΣ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του. Επίσης, υπενθύμισε πως μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της, αλλά ποσοστό 27%.