Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από πολλές χώρες - κυρίως από την Ιταλία - αλλά και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αναγκάζουν την ΕΚΤ να μεταθέσει χρονικά την δημοσιοποίηση και την εφαρμογή των νέων κανόνων σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Στελέχη της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης λένε ότι είναι "η τελευταία υποχώρηση" που γίνεται, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τράπεζες και να μην επιβαρυνούν στην τρέχουσα χρήση με πρόσθετες μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών.
Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η μείωση των συσσωρευμένων κόκκινων που εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης και ανέρχονται σε 759 δισεκ. ευρώ.
Ο μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας SSM σκόπευε να ανακοινώσει τον Μάρτιο ένα πρώτο σχέδιο νέων κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δεν καλύπτονται επαρκώς με προβλέψεις και διασφαλίσεις. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα πιέσουν ασδφυκτικά τις τράπεζες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.
Τραπεζίτες και ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο εξαναγκασμός των τραπεζών να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνειά, θα οδηγήσει σε περιορισμό των χορηγήσεων, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες χωρών που εμφανίζουν ήδη χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Καθώς ο Μάριο Ντράγκι και οι εοιτελείς στην ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν αντιπαραθέσεις με τραπεζίτες και επιθέσεις από πολιτικούς, ο SSM αναγκάζεται να ανακρούσει πρύμναν: Το σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο θα είναι μάλλον μία απλή καταγραφή απόψεων-προτάσεων. Πάνω σ αυτές θα ακολουθήσουν ιαβουλεύσεις και οι νέοι κανόνες μπορεί να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες.