Αγορές

Τράπεζες: Εντυπωσιακό ράλι 40%!


Ξεπερνούν το 40% τα κέρδη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου από τις 16 Νοεμβρίου, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλό από την αρχή του έτους (614 μονάδες), καθώς οι φόβοι για ανακεφαλαιοποίηση μετά τα τεστ αντοχής εξασθενούν, ενώ οι τραπεζικές μετοχές «ευθυγραμμίζονται» με τα ομόλογα, που έχουν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο τιμών από τις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι αδικαιολόγητα φθηνές (σχέση τιμής προς λογιστική αξία), αν δεν υπάρχει βάσιμη ανησυχία για μια ακόμη «αιματηρή» ανακεφαλαιοποίηση, το 2018.

«Αυτοί που ψάχνουν για μια πιο συναρπαστική αλλά και πιο ριψοκίνδυνη επιλογή μπορούν να κοιτάξουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι μόνο ο πιο ευαίσθητος κλάδος σε μακροοικονομικές μεταβολές, αλλά έχουν πολύ υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, διαπραγματεύονται με μεγάλα discount σε σχέση με τις λογιστικές τους αξίες και λειτουργούν σε μια τραπεζική αγορά με υψηλή συγκέντρωση, κάτι που στο μέλλον θα φέρει κερδοφορία», σημείωνε πρόσφατα η γνωστή στήλη “Short View” των “Financial Times”.

Τα μηνύματα που εκπέμπει ως τώρα η Φρανκφούρτη, λιγότερο από δύο μήνες πριν αρχίσουν τα τεστ αντοχής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους μετόχους, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες, ακόμη και αν εντοπισθούν ελλείψεις κεφαλαίων στο «κακό» σενάριο των ελέγχων, να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σταδιακά, ως το τέλος του 2019.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Eurobank Equities σημείωνε ότι αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τους προσεχείς ελέγχους, επειδή υπάρχει πολύ καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το 2015, πιο αποδοτικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι τράπεζες ξεκινούν από σημαντικά καλύτερη θέση όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Ενδεικτικό στοιχείο της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος για τις τράπεζες είναι ότι, ενώ ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης σημειώνει κέρδη από το χαμηλό της 16ης Νοεμβρίου λίγο υψηλότερα του 40%, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που θεωρείται ως η ασθενέστερη τράπεζα ενόψει των ελέγχων, έχει κερδίσει περισσότερο από 50%.

Εκτός από την εξασθένηση των φόβων για ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες ωφελούνται από το μεγάλη πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου (από 5,4%, στις 4 Δεκεμβρίου, σε περίπου 4% τώρα). Όπως έχει τονίσει σε παλαιότερη έκθεσή της, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών ιστορικά ευθυγραμμίζονται με τις τιμές των ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις) και αυτός ο κανόνας φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάλι.

Οι τραπεζικές μετοχές, όπως συνολικότερα συμβαίνει με τις ελληνικές μετοχές, επωφελούνται από το κυνήγι ευκαιριών που έχουν αρχίσει τα fund. Όπως σημειώνει η “Wall Street Journal”,  σε δημοσίευμα με το χαρακτηριστικό τίτλο «Τελικά τα hedge fund βρήκαν μια αγορά που φαίνεται φθηνή, την Ελλάδα», μεταξύ των hedge funds που έχουν αρχίσει να αγοράζουν ελληνικές μετοχές είναι τα Bervan Howard, Amber Capital και VR Capital

«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά», δηλώνει ο Τζόζεφ Ουγκούρλιαν, ιδρυτής του Amber Capital, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 1,7 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την IHS Markit, η συνολική έκθεση των hedge fund σε ελληνικές μετοχές έχει φθάσει φέτος στο επίπεδο – ρεκόρ των 566 εκατ. δολ., από 443 εκατ. που ήταν το 2016.

Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount σε σύγκριση με μεγάλες αγορές, σημειώνει η εφημερίδα. Ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται περίπου 18 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα κέρδη και ο Stoxx Europe 600 κατά 15 φορές, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαπραγματεύεται περίπου 13 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών. Το Autonomy Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια πέντε δισ. δολαρίων, έχει αυξήσει την έκθεσή του στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα fund που διατηρούν short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αναδιπλωθεί ακόμη, αλλά η συνεχιζόμενη άνοδος μπορεί να τα οδηγήσει να αναθεωρήσουν την τακτική τους και ίσως να δώσουν, με το κλείσιμο θέσεων, ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών.