Τράπεζες

Τράπεζες: Δάνεια στήριξης από «ψιλό κόσκινο» και με το σταγονόμετρο 


Οι επιχειρήσεις «διψούν» για ρευστότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις βαριές υποχρεώσεις μετά το πολυήμερο lockdown, η κυβέρνηση εξαγγέλλει προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ότι λίγες εντάσσονται μετά το πέρασμα από το τραπεζικό «ψιλό κόσκινο» και η μεγάλη πλειονότητα αποκλείεται.   

Τα τραπεζικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων-στήριξης επιχειρήσεων τηρούνται απαρέγκλιτα, παρά την έκτακτη κατάσταση, με τράπεζες να μην αρκούνται στις εγγυήσεις του δημοσίου και να ζητούν σε αρκετές περιπτώσεις πρόσθετες εξασφαλίσεις, εκτός από τον απαράβατο όρο η επιχείρηση να είναι συνεπής και να μην βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. 

Με δεκάδες δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια της περασμένης δεκαετίας να εξακολουθούν να βαρύνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και με τον φόβο νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της κρίσης της πανδημίας, να εντείνεται, η απόσταση από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση ενός μέτρου στήριξης επιχειρήσεων μεγαλώνει πολύ, με τελικά ένα μικρό υποσύνολο να επωφελείται από την εφαρμογή του. 

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στο «Σin» ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, λιγοστές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ενταχθούν σε ευνοϊκά προγράμματα, όπως αυτό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) για την παροχή κεφαλαίων κίνησης άτοκα για δύο χρόνια. «Σε εμάς θα «σκάσουν» τα δάνεια μετά από δύο-τρία χρόνια και όχι στους υπουργούς που μάς προτρέπουν σήμερα να τα δίνουμε με ευκολία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη παρουσίαση των κατευθύνσεων σε συστημική τράπεζα. 

Cash collateral και προσημειώσεις  

«Βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας του δανείου», υπογραμμίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στον ιστότοπό της, για το πρόγραμμα. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι αυτή η προϋπόθεση δεν είναι ψηλά στην σχετική λίστα των τραπεζών. 

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνει ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο με τις διαδικασίες που ακολουθούν. 

«Πώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε η τακτική ορισμένων συνεργαζόμενων τραπεζών, να θέτουν μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης αυτών των δανείων την προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Και ειδικά όταν δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά στην αναγκαιότητα των συγκεκριμένων βεβαιώσεων. Από αυτή και μόνο την προϋπόθεση, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί. Ακόμα και για όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσεις, χάνεται πολύτιμος χρόνος γιατί το σύστημα taxisnet παρουσιάζει αναμενόμενη καθυστέρηση στην ενημέρωση των εκκαθαρισμένων οφειλών. Η συνέπεια είναι η εξόφληση των οφειλών να μην αποτυπώνεται εγκαίρως στο σύστημα, κι ως εκ τούτου να παρεμποδίζεται η χορήγηση ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η δανειοδότηση αυτών των επιχειρήσεων και χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης», επισημαίνει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, όπως αναφέρει, είναι η εξάρτηση της χορήγησης ή μη αυτών των κεφαλαίων κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου, από την παροχή εμπράγματης ασφάλειας (πχ προσημείωσης υποθήκης, ακόμα και στην πρώτη κατοικία) ή εξασφάλισης με χρήματα (cash collateral). Σημειώνει δε, ότι  πρόκειται για προϋπόθεση τελείως αδικαιολόγητη και που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών με Μητσοτάκη 

Η διοχέτευση με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους τραπεζών. 

«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου. 
 

Διαβαστε επισης