Διεθνή

Τραμπ: Μείωση των Αμερικανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Ιράκ


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο, με τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο να σταματάει ένα βήμα πριν την πλήρη αποχώρηση από τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, έπειτα από την έντονη αντίδραση των εταίρων του τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ, τον οποίο ο Τραμπ διόρισε την προηγούμενη εβδομάδα αφού απέπεμψε αιφνιδιαστικά τον Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε την απομάκρυνση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ανακοίνωσε μια μικρή μείωση των δυνάμεων και στο Ιράκ, από 3.000 σε 2.500.

“Ως τις 15 Ιανουαρίου 2021 οι δυνάμεις μας, το μέγεθός τους στο Αφγανιστάν θα είναι 2.500. Το μέγεθος των δυνάμεών μας στο Ιράκ θα είναι επίσης 2.500 την ίδια ημερομηνία”, δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Περίπου την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε μεγάλης αλλαγής στην αμυντική ή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβανομένης μιας βιαστικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό τους επόμενους δύο μήνες να μην υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στην αμυντική και εξωτερική πολιτική”, τόνισε ο Μακόνελ, ο οποίος είναι αντίθετος στην απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Τραμπ πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι προχωρά στην απόσυρση των στρατευμάτων βάσει του δικού του χρονοδιαγράμματος και όχι βασιζόμενος σε κάποια εξέλιξη στο Αφγανιστάν, η οποία θα δικαιολογούσε την κίνηση αυτή.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι επέκρινε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την “λάθος”, όπως έκαναν και άλλοι κοινοβουλευτικοί των Ρεπουμπλικάνων αλλά και των Δημοκρατικών.

“Επιπλέον μείωση στο Αφγανιστάν θα υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εκεί. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν έχουν τηρήσει κανέναν όρο, που να δικαιολογεί την απόσυρση”, τόνισε ο Θόρνμπερι.

Ανησυχία για την αλ Κάιντα

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τα ανησυχητικά επίπεδα βίας από τους Ταλιμπάν και τη σύνδεση των ανταρτών με την αλ Κάιντα.

Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματικοί ζητούν από τον Τραμπ να διατηρήσει προς το παρόν τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων περίπου στις 4.500.

Στις 7 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει μέσω Twitter: “Θα πρέπει να έχουμε τον μικρό εναπομείναντα αριθμό των ΓΕΝΝΑΙΩΝ ανδρών και γυναικών μας που υπηρετούν στο Αφγανιστάν πίσω στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα!”.

Η ανακοίνωση αυτή είχε θορυβήσει Αμερικανούς αξιωματικούς, συμμάχους των ΗΠΑ και κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην αιφνιδιαστική, μονομερή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Ρικ Όλσον, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσε ότι οι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν δίνουν στην Ουάσινγκτον περιθώριο να προωθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά “θα ήταν καλύτερο αν είχαν παραμείνει 4.500”.

“Μηδέν θα ήταν πραγματικά φρικτό, ενώ 2.500 είναι ίσως εντάξει, αλλά πιθανότατα όχι πολύ σταθερά”, επεσήμανε. “Θα έλεγα ότι με 2.500 (η κατάσταση) θα είναι μάλλον σταθερή εφόσον τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Όμως αυτό ενδέχεται να μην συμβεί διότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν μειώσει καθόλου τη βία, όπως έχουν δεσμευθεί”.

Ο Ρόνλαντ Νόιμαν, πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ, προειδοποίησε ότι “αν αποσυρθούμε πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα, οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν λόγους να διαπραγματευθούν”.

Οι Ταλιμπάν συμφώνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ να μειώσουν τη βία στο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα ως τον Μάιο. Ωστόσο η βία αυξάνεται σε όλο το Αφγανιστάν, με τους αντάρτες να επιτίθενται εναντίον κάποιων πρωτευουσών επαρχιών, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, χαρακτήρισε τη βία “το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας”.

“Απλώς και μόνο ο αριθμός των επιθέσεων των Ταλιμπάν εναντίον του αφγανικού λαού δεν δείχνει μια οργάνωση που σκέφτεται σοβαρά την ειρήνη”, επεσήμανε ο Μακένζι αυτή την εβδομάδα.