Διεθνή

Τραμπ: Η σύνοδος της Σιγκαπούρης μπορεί να σημάνει το τέλος του πολέμου της Κορέας


Στην πιθανότητα να υπογραφεί στη Σιγκαπούρη μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στον Λευκό Οίκο. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσινγκτον.

"Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου" στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη μεταξύ του ίδιου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το "εύκολο μέρος".

Ο Τραμπ είπε ότι αν χρησιμοποιήσει τη φράση "μέγιστη πίεση" μετά τη συνάντηση, αυτό θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν πάει καλά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι αν όλα πάνε καλά τότε θα μπορούσε "να προσκαλέσει τον Κιμ στις ΗΠΑ". Προειδοποίησε επίσης ταυτόχρονα ότι "είναι πλήρως προετοιμασμένος να αποχωρήσει" αν δεν εξελιχθεί καλά η σύνοδος αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ασφαλώς θα ήθελε να δει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα και επαίνεσε τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν για τον ρόλο που διαδραμάτισαν το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ την χαρακτήρισε "πολύ θερμή και φιλική", προσθέτοντας ότι "εκτίμησε" αυτή τη χειρονομία.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα των απαχθέντων πολιτών για το οποίο του μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον οποίο, όπως είπε, "θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία".

Ο Σίνζο Άμπε από την πλευρά του επισήμανε ότι η συζήτηση που είχε με τον Τραμπ επικεντρώθηκε στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι αντάλλαξαν λεπτομερείς και ειλικρινείς απόψεις. Τόνισε ότι ο ίδιος εύχεται να μπορούσε να μιλήσει απευθείας στη Βόρεια Κορέα για το θέμα των πολιτών που έχουν απαχθεί. Πρόσθεσε όμως ότι ο πρόεδρος Τραμπ "κατανοεί το ζήτημα και θα το εξηγήσει στον Κιμ".

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, ο Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία συμφωνεί πλήρως ότι δεν θα πρέπει να αρθούν μέχρι να γίνουν ενέργειες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. "Αν η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνηση, τότε το μέλλον θα είναι λαμπρό", πρόσθεσε.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες ήταν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών τους για τις οποίες ο Τραμπ είπε ότι εργάζονται με σκοπό να τις βελτιώσουν, "να μειώσουμε την εμπορική ανισορροπία, να απομακρύνουμε τα εμπόδια για τις αμερικανικές εξαγωγές και να επιτύχουμε μια δίκαιη και αμοιβαίως επωφελή οικονομική συνεργασία".

"Ενθαρρύνουμε τους Ιάπωνες επενδυτές να ανοίξουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ και αυτό θα συμβεί. Ο πρωθυπουργός (Άμπε) μου είπε ότι θα γίνει", κατέληξε.