Τραγελαφικές εξελίξεις σημειώνονται στο πεδίο των σχέσεων ελληνικής κυβέρνησης και Βενεζουέλας.
Πέντε μόλις μέρες (12 Ιουλίου) μετά τις εκλογές και στην πρώτη της διπλωματική παρέμβαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έσπευσε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Προφανώς για να φανεί αρεστή στον αμερικανικό παράγοντα και τους Ευρωπαίους, αλλά και για να δείξει τη διαφοροποίησή της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ακολουθήσει άλλο δρόμο.
Όπως αποδείχθηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε …χάσει κεφάλαια. Γιατί στο μεταξύ ο Νικολά Μαδούρο είχε σταθεροποιηθεί, κυρίως με τη βοήθεια Ρωσίας και Κίνας, οι ΗΠΑ σταδιακά άρχισαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον Γκουαϊδό και οι Ευρωπαίοι, πιάνοντας τα μηνύματα, έκαναν στροφή. Στροφή που πιστοποιήθηκε από την επιστροφή του Γερμανού πρέσβη στο Καράκας.
Έτσι βρέθηκε ο νέος Έλληνας πρέσβης στο Καράκας να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του, αφού η Ελλάδα δεν αναγνώριζε τον Ν. Μαδούρο, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Διαπιστώνοντας εκ των υστέρων τις μεταβολές και προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ρίξει γέφυρες στο καθεστώς Μαδούρο, το οποίο η ΝΔ καταδίκαζε σε όλους τους τόνους.
Έτσι, χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, ακραιφνής πολέμιος του Μαδούρο, Ιάσωνας Πιπίνης επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα όπου συζήτησε με τον πρέσβη, κάτω από το πορτρέτο του Ν. Μαδούρο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας δημοσιοποίησε την επίσκεψη με την ακόλουθη ανάρτηση στα social media: «Σήμερα δεχθήκαμε τη φιλική επίσκεψη του Συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνα Πιπίνη»
Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας την κυβερνητική κωλοτούμπα -κατά το κοινώς λεγόμενο- ανέφεραν ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πρόσκληση του προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Αθήνα.
ΚΥΡ