Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Μεγαλύτερη ΑΜΚ, σε μικρότερη τιμή- Ζημιωμένοι οι παλιοί μέτοχοι


Επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, η Τρ. Πειραιώς αξιοποιεί το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνείς επενδυτές και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αρκετά μεγαλύτερη απ΄ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Για να επιτύχει όμως αυτόν τον στόχο άντλησης κεφαλαίων, ορίζει χαμηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών -  η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την χρηματιστηριακή. Ετσι υφίστανται μεγάλη ζημία οι τωρινοί μέτοχοι, που έχουν αγοράσει μετοχές σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Η ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας και μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός νέου γκρουπ συνεργαζόμενων μεγαλομετόχων που θα αναλάβουν ουσιαστικά τον έλεγχο

Οι νέες μετοχές θα είναι περισσότερες, το dilution  για τους υφιστάμενους μετόχους μεγαλύτερο, η τιμή διάθεσης πολύ χαμηλότερη από την εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής: Θα διαμορφωθεί μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ (περίπου στο 1/4 της λογιστικής αξίας) και  αντιστοιχεί σε προσαρμοσμένη τιμή 0,06-0,07 ευρώ επί των παλαιών (προ reverse split) μετοχών.

Το πρόβλημα για τους τωρινούς (παλαιούς) μετόχους είναι ότι σ' αυτή την τιμή διάθεσης (των 1-1,5 ευρώ, ή 0,06-0,07 ευρώ προ reverse split) θα τείνει να προσεγγίσει η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, που επανέρχεται τη Δευτέρα στο ταμπλό με τιμή εκκίνησης 4,78 ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: Τρ. Πειραιώς: Πόσο θα πέσει ακόμη η μετοχή;

Οι όροι της ΑΜΚ

Δικαίωμα προτίμησης δεν θα υπάρχει, αλλά στους υφιστάμενους εγχώριους μετόχους θα κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα το 15% των νέων μετοχών.

Η τράπεζα θα αντλήσει 1,2 έως 1,38 δισ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από την τιμή διάθεσης, που θα διαμορφωθεί στη διαδικασία book building με βάση τις προσφορές διεθνών επενδυτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της τράπεζας έλαβε χθες τις ακόλουθες αποφάσεις, καθορίζοντας τους όρους της ΑΜΚ

  • Θα εκδοθούν 1,2 δισ. νέες μετοχές. Από αυτές, το 85% (1,020 δισ. τμχ,) θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές. Το 15% (180 εκατ. μετοχές) θα δοθεί σε εγχώριους επενδυτές, μέσω δημόσιας προσφοράς
  • Οι τωρινοί εγχώριοι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σύνολο της εγχώριας δημόσιας προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υφιστάμενος μέτοχος μπορεί να εγγραφεί για 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά που κατείχε την περασμένη Τρίτη 13 Απριλίου.
  • Το εύρος τιμών διάθεσης ορίζεται σε 1,00-1,15 ευρώ. Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο θα διαμορφωθεί η τελική τιμή, η οποία θα είναι ίδια για τους εγγραφόμενους στη δημόσια εγγραφή και τους ξένους που θα υποβάλουν προσφορές στη διαδικασία book building.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 21-23 Απριλίου, εφόσον εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες το ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μπορεί να διατεθεί από την Τρίτη 20 Απριλίου. .

Τη Δευτέρα19 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από το reverse split (μετατροπή 16,5 μετοχών σε μία νέα). Η προσαρμοσμένη τιμή απ την οποία θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση είναι 4,78 ευρώ

Η συμμετοχή του ΤΧΣ

Με τους όρους που καθορίστηκαν, οι υφιστάμενοι εγχώριοι μετόχοι δεν επηρεάζονται από την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης: Εχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να πάρουν όσες νέες μετοχές θα τους αναλογούσαν αν ίσχυε το δικαίωμα προτίμησης. Υπολογίζεται ότι οι μικρομέτοχοι και διάφορα εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα καλύψουν συνολικά 10%-12% της ΑΜΚ.

 Η μεγάλη διαφοροποίηση στη μετοχική σύνθεση επέρχεται από την περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ: Ενώ έχει τώρα περίπου 61,2%, θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ μόνον εν μέρει, με ποσό της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου να κατέχει 26,4%, δηλαδή το ποσοστό που κατείχε πριν από τη μετατροπή των ομολόγων Cocos  σε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο και η διοίκηση του ΤΧΣ αναγκάστηκε να την υιοθετήσει.

 Το νέο μπλοκ μεγαλομετόχων-επενδυτών

Οπως επισήμανε το Sofokleousin.gr σε χθεσινό σχετικό δημοσίευμα, στοιχείο καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση μετοχικών συσχετισμών και του μελλοντικού ιδιοκτησιακού σχήματος της τράπεζας θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει κατανομή των μετοχών που θα διατεθούν στο εξωτερικό με διαδικασία book building.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή πρόκειται να γίνει κατά τρόπο που θα διευκολύνει τη συγκρότηση ισχυρού μετοχικού σχήματος που θα μπορεί να αανλάβει τον έλεγχο της τράπεζας – να υπάρχει δηλαδή μία ομάδα μεγαλομετόχων που θα συγκεντρώνει τουλάχιστον ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).

Στο σχήμα αυτό μπορεί να συμμετέχουν χαρτοφυλάκια του John Paulson (που  κατέχει τώρα άμεσα 4,6% και ελέγχει συνολικά περίπου 8%), ο Ελληνοελβετός Αριστοτέλης Μυστακίδης, το αμερικανικό fund Bienville Capital  και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνδεόμενα με διεθνείς ομίλους του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού τομέα.

Οι τελικές επιλογές και η σύνθεση του ηγετικού σχήματος μπορεί να επηρεάσουν τις γενικότερες εξελίξεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό συστημα. Θα αποτελέσουν λοιπόν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά της ΤτΕ.

Διαβαστε επισης