Πολιτική

Τουρκικός «τσαμπουκάς» εντός της κυπριακής ΑΟΖ!


Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει Οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει το Barbaros για έρευνες έως τις 16 Δεκεμβρίου. Στο παιχνίδι της τουρκικής αμφισβήτησης και η υφαλοκρηπίδα

 Η ισχυρή παρέμβαση και προστασία που παρέχουν ηγέτιδες δυνάμεις όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου αυτή να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, δεν πτοούν την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την ένταση και κορυφώνει τις προκλήσεις. Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων Οικοπέδων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ! 

Όπως αναφέρει η εν λόγω ναυτική οδηγία, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, η Τουρκία θα αποστείλει το γνωστό σεισμογραφικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, να τελέσει έρευνες στα προαναφερθέντα τεμάχια. Η νέα αυτή πρόκληση εξυπηρετεί διττό διπλωματικό-πολιτικό σκοπό της Άγκυρας.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Πρώτον θέλει να μετουσιώσει σε πράξη την ρητορική της, ότι αρκετά από τα Οικόπεδα που έχουν οριοθετηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ (την οποία δεν αναγνωρίζει) της ανήκουν και επ’ αυτών έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού τους πλούτου. 

Ο τουρκικός σχεδιασμός, έχει  ως «φάρο» την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και των… αποκλειστικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το μισό βόρειο κομμάτι του Οικοπέδου  6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, ενώ θεωρεί επίσης ότι τα Οικόπεδα 8, 9, και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεμάχιο 6, μέρος του οποίου δεσμεύει η Τουρκία, έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία-όπως και το Οικόπεδο 11- στην κοινοπραξία Eni-Total.

Υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο

Δεύτερον η Άγκυρα, μέσω της εν λόγω NAVTEX και τις έρευνες κοντά στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, προβάλλει εκ νέου τη γνωστή διεκδίκησή της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να θέσει εκτός «νυμφώνος» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Εξέχουσα στρατηγική θέση στην διπλωματική «ατζέντα», αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα, έχει το Καστελόριζο, που αποτελεί πεδίο διαμάχης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μόνο ως τυχαίο, λοιπόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός, ότι στην παραπάνω NAVTEX, η Αγκυρα γνωστοποιεί και την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Cesme, πλησίον του Καστελόριζου, έως τις 25 Ιουλίου.

Η Τουρκία επιχειρεί να δώσει χαρακτήρα γενικευμένης αμφισβήτησης του καθεστώτος που διέπει την Ανατολική Μεσόγειο και να προετοιμάσει την επιχειρηματολογία της, σε περίπτωση που η Ελλάδα  οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σε συμφωνία με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός της Αγκυρας. Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, για τον Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις