Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκία: Η Ελλάδα ευθύνεται για τις εντάσεις στο Αιγαίο


Συνεχίζει το εχθρικό κλίμα η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, με την Άγκυρα να ξεπερνάει κάθε όριο και να κατηγορεί τη χώρας για τη... δική της προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Αυτή τη φορά, η στάση της Άγκυρας φαίνεται μέσα από την ετήσια έκδοση του δελτίου του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών όπου συνοψίζονται οι θέσεις και οι επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ανά γεωγραφική περιοχή.

Μεταξύ άλλων σε αυτό υπάρχει αναφορά στην απόφαση της Άγκυρας για αναστολή  των συνομιλιών με την Ελλάδα, ενώ τονίζεται ως βασικός στόχος της Τουρκίας η αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, παρά καταγράφονται οι διπλωματικές κινήσεις διαμαρτυρίας της τουρκικής κυβέρνησης για την αποστρατικοποίησή τους, γεγονός που σημαίνει ή οτι δεν είναι στις προτεραιότητές της ή το βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να το αποσύρει.

Στα κεφάλαια που αφορούν "Αν. Μεσόγειο, Κύπρο, Ελλάδα" αναφέρει για το Αιγαίο, πως "στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας".

Αιγαίο

"Οι παράνομες αξιώσεις και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας", υποστηρίζεται, "καταγγέλλονται σε διμερές επίπεδο και ενώπιον τρίτων μερών με κάθε ευκαιρία, ενώ οι ενέργειες αυτές απαντώνται κατάλληλα. Η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ και στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων".

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η πολιτική της έντασης που εφαρμόζει η Ελλάδα, καθώς και τα παράπονα που εκφράζει η Αθήνα προς τρίτους για την Τουρκία θα βλάψει περισσότερο την ίδια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως "συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου μας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα των διμερών μας σχέσεων και να μην εμπλέκουμε τρίτους σε διμερή ζητήματα. Παρ' όλες τις προσπάθειες, η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της".

Προσθέτει πως "αποφασίστηκε η ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και ανεστάλησαν όλοι οι μηχανισμοί διαλόγου υψηλού επιπέδου. Απέναντι στην επιθετική και εχθρική στάση της Ελλάδας, λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των νόμιμων συμφερόντων μας και οι προκλήσεις και οι παρενοχλήσεις της χώρας αυτής παρέμειναν στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας".

"Σύμφωνα με αυτή την ανειλικρινή και ανέντιμη στάση', υποστηρίζει η έκθεση, "η Ελλάδα ακολούθησε μια ασυμβίβαστη στάση στα θεμελιώδη ζητήματα των διμερών μας σχέσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και οι μειονότητες. Συνεχίσαμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των συμπατριωτών μας (όπως αναφέρεται στη μουσουλμανική κοινότητα) που ζουν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα".

"Η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών", όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, "καλείται σε κάθε ευκαιρία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας".

Για την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα σημειώνει πως έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές. "Λαμβάνεται αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής", επισημαίνεται.

Και το δελτίο τονίζει: "Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση. Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία. Οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες ερευνητικών σκαφών με σημαία τρίτης χώρας δεν επιτρέπονται εντός αυτών των συνόρων".

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, η Άγκυρα αναφέρει πως συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση "των κεκτημένων δικαιωμάτων (κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς) των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τον τερματισμό του άδικου εμπάργκο και της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού".

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963 και εμποδίζει τη λύση σήμερα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως η Τουρκία υποστήριξε προτάσεις για συνεργασία σε έξι τομείς (υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική διασύνδεση, ενέργεια, νερό, παράνομη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκών) που παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ την 1η και 8η Ιουλίου. "Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία κοινού εδάφους για τη λύση του Κυπριακού", σημειώνεται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα