Πολιτική

Τουρκία: Βαρίδι η λίρα για την οικονομία


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων έχει διαμορφωθεί η τουρκική λίρα μέσα στο τελευταίο διάστημα, με το νόμισμα να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας. 

Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία λίρας προς το δολάριο βρίσκεται στο 3 προς 1, με την πτώση αυτή να έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους αναλυτές, αλλά και στις επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται με χώρες του εξωτερικού σε ξένα φυσικά συναλλάγματα. 

Το μοναδικό ινστιτούτο που έχει την ικανότητα να ελέγχει τη διολίσθηση της λίρας είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται επί της ουσίας στο περιθώριο, διατηρώντας τα επιτόκια σε στάση αναμονής καθώς το νόμισμα ολοένα διολισθαίνει, παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2015 είχε δώσει ενδείξεις ότι ετοιμάζεται να τα αυξήσει. Σημειώνεται ωστόσο πως η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμούσε πως η τράπεζα;εν θα προβεί σε αύξηση, παρά τις ενδείξεις.

Κατά τους αναλυτές, η αδράνεια που δείχνει η τράπεζα της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκεί ο πρόεδρος Ερντογάν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Όπως διαδίδει το Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ρευστοποιήσει 10 δισ. δολάρια σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα, γεγονός που φυσικά είχε ισχυρό αντίκτυπο στην τουρκική λίρα. 

Η θέση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Η θητεία του κυβερνήτη Erdem Basci λήγει στο τέλος του Μαρτίου, και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο διάδοχος, γεγονός που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα, η οποία φυσικά κορυφώνεται δεδομένου ότι δεν έχει συσταθεί ούτε η νέα επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο κ Ερντογάν τάσσεται ανοικτά κατά της αύξησης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τον πληθωρισμό, και μάλιστα πέρυσι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Basci “προδότη” που δεν περιέκοψε περισσότερο τα επιτόκια.

Από τη μεριά του ο κ. Basci ωστόσο εκτιμά πως η λίρα έχει ενισχυθεί αρκετά από τον Αύγουστο, ενώ όσον αφορά στον πληθωρισμό περιμένει μείωση από την κορύφωση του Ιανουαρίου.