Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκία: Πήρε δεύτερη παρτίδα S-400, στο τραπέζι η αγορά ρωσικών μαχητικών


Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται.

Η πρώτη συστοιχία πυραύλων παραδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς. Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

Οι μόνες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην είναι η αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 και η απροθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις που έχει ψηφίσει η Γερουσία και πιέζουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για την εφαρμογή τους, έχει ενθαρρύνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν να παζαρεύει σχεδόν τα πάντα: από τη "ζώνη" στη Βόρεια Συρία μέχρι ρωσικά μαχητικά.

τα ρωσικά μαχητικά

Χθες εξάλλου το πρώτο ρωσικό μαχητικό Su-35 προσγειώθηκε στην Τουρκία με αφορμή Έκθεση επίδειξης αεροσκαφών και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τη UAC (United Aircraft Corporation), που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ένα ρωσικό Sukhoi Su-35 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για να συμμετάσχει στην Επίδειξη Technofest. Η αποστολή του υπερσύγχρονου ρωσικού μαχητικού Su-35s στην Τουρκία αναμένεται να τροφοδοτήσει και πάλι τα σενάρια που ξεκίνησαν μετά την ακύρωση της πώλησης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία και την διαρροή από την Μόσχα ότι η Τουρκία συζητά την κάλυψη του κενού, με την αγορά ρωσικών μαχητικών.

Παράλληλα οι "διαρροές" σε ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ για το τουρκικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν στη Μόσχα στις 27 Αυγούστου στην αεροπορική έκθεση MAKS 2019 απογείωσαν τα σενάρια για τα Su-35 και τα S -57 τα οποία μάλιστα από την πλευρά της Άγκυρας έφτασαν τα σενάρια έφτασαν ακόμη και στην συμπαραγωγή.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία θέλει νέο μαχητικό, προωθεί το δικό της (εγχώριας κατασκευής) TF-X και προσπαθεί να βρει λύσεις άμεσα, γεγονός που αποδεικνύεται από την επίσκεψη Ερντογάν στην Κίνα, όπου και ζήτησε το κινεζικό αεροσκάφος J-20. 

Πάντως η υπόθεση των F-35 δεν έχει κλείσει και η Άγκυρα πιέζει με κάθε τρόπο να πάρει τα μαχητικά (έχει παραγγείλει αρχικά 100, ενώ τέσσερα παραμένουν στις ΗΠΑ) και πάνω σε αυτή της πρόθεση παζαρεύει τα ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη 4++ και 5ης γενιάς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες S-400