Πολιτική

Τουρκία: Μαθήματα Δημοκρατίας στην Ελλάδα!


Την ώρα που η Ελληνική Βουλή ενέκρινε την ανέγερση Τεμένους στο Βοτανικό, έρχεται η Τουρκική κυβέρνηση, μετά την προκλητική ενέργεια να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, να κάνει υποδείξεις δημοκρατικού φρονήματος και σεβασμού της ανεξιθρησκείας στην Ελλάδα.

Με ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, στρέφεται εναντίον της χθεσινής ανακοίνωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία διαμαρτύρεται για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά. Μέσα στο κείμενο αμφισβητείται η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ για να στηρίξει το εν λόγω επιχείρημα, αναφέροντας πως η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική κοινότητα, μην επιτρέποντάς της να ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα. Στο τέλος απευθύνει έκκληση για εκσυγχονισμό, εκδημοκρατισμό και σεβασμό της Ελλάδας προς  όλες τις θρησκείες.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και την πρόσκληση σε προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή.

Ας αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν σε αυξανόμενη πίεση την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκλεγέντων μουφτήδων επειδή τελούν τα τυπικά καθήκοντά τους και απέρριψαν ξανά φέτος το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια επερχόμενη γιορτή του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για λατρεία.

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην πρωτεύουσά της, τι αντιλαμβάνεται από το διαθρησκειακό διάλογο που ανέφερε στη δήλωσή της.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.