Λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία, τα δύο στρατόπεδα γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά. Ενώ η κυβερνητική συμμαχία φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί για να δυσφημίσει την αντιπολίτευση και να παρουσιάσει τον Κιλιτσντάρογλου ως προδότη της πατρίδας, ο τελευταίος περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Ερντογάν πως «αυτός είναι που διαπραγματεύτηκε κρυφά με τους τρομοκράτες».
Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου στηρίζονται στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, με τους οπαδούς της κυβέρνησης να προωθούν διαδικτυακά παραποιημένες αφίσες για το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, φέρουν το λογότυπο του CHP αναγράφοντας πως «δεν θεωρούμε το YPG τρομοκρατική οργάνωση»(σ.σ.: το YPG είναι η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, η οποία πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση PKK).
H οργάνωση διασταύρωσης γεγονότων Teyit.org επιχείρησε να ελέγξει τη γνησιότητα τέτοιων αφισών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αφίσες δεν προέρχονται από την προεκλογική εκστρατεία του CHP. Ακόμη και πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις για την τουρκική αντιπολίτευση όμως ενόψει του δεύτερου γύρου, οι παραποιήσεις είναι πιο εκτεταμένες και συστηματικές, σύμφωνα με το Teyit.org.
Ποια είναι η στάση του Κιλιτσντάρογλου;
Η αντιπολίτευση επιχειρεί την προσέλκυση των εθνικιστών ενόψει του δεύτερου εκλογικού γύρουΕικόνα: Murad Sezer/REUTERS
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση έχει αλλάξει τη στρατηγική της. Ο μέχρι πρότινος διαλλακτικός τόνος του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν εκλήφθηκε ως αδυναμία από τους αναλυτές της στρατηγικής του, εξ ου και λήφθηκε η απόφαση για μία διαφορετική προσέγγιση.
Εφ' εξής, επιδιώκοντας την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων και δη των αντικυβερνητικών εθνικιστών, ο Κιλιτσντάρογλου τοποθετείται πιο εχθρικά προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτίθεται ευθέως στον Ερντογάν, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την έλευση δέκα εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη εξαγγείλει αρκετές φορές πως εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα στείλει πίσω όλους τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην Τουρκία ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια.
Ο Τούρκος αναλυτής Κεμάλ Μποτζάι από το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Κολωνίας συμφωνεί πως ο τόνος του Κιλιτσντάρογλου έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός, προσθέτοντας ότι η αλλαγή πλεύσης, που αποσκοπεί στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του εθνικιστή Σινάν Ογάν, αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο.
«Ο Κιλιτσντάρογλου δεν πρέπει να ξεχνά ότι εξελέγη κυρίως στις μεγάλες πόλεις και μητροπόλεις, στα προπύργια του Κουρδιστάν και κυρίως από Κούρδους, αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους», όπως εξηγεί. Και αυτοί ενδεχομένως να αποξενώνονται λόγω της εχθρικότερης στάσης του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στους πρόσφυγες. Επομένως, η συγκεκριμένη εκλογική ομάδα θα μπορούσε να απογοητευτεί και ως εκ τούτου να μην προσέλθει καθόλου στις κάλπες.
Εξάλλου, ο Ογάν δήλωσε πως ενόψει του δεύτερου γύρου τάσσεται στο πλευρό του Ερντογάν, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική του Κιλιτσντάρογλου, αλλά το ίδιο και την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου.
Ο Ερντογάν φαίνεται ήρεμος
Ενώ η αντιπολίτευση καταφεύγει σε τακτικισμούς, ο Ερντογάν βασίζεται στη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία μας. Με την ευλογία του Θεού, η 28η Μαΐου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του επόμενου τουρκικού αιώνα. Σας εμπιστεύομαι», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος στο Twitter.
Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, η αντιπολίτευση είχε για πρώτη φορά ελπίδες να βάλει τέλος στο σύστημα του Ερντογάν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έβλεπαν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται, όμως εν τέλει ο Κιλιτσντάρογλου ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας το 45% των ψήφων, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο του προσδοκώμενου, με αποτέλεσμα η απογοήτευση μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης να είναι τώρα ακόμη μεγαλύτερη,.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, έχασε οριακά την απόλυτη πλειοψηφία με 49,5%, ενώ η εκλογική του συμμαχία εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για άλλα πέντε χρόνια, με 322 έδρες από τις 600. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν είναι το φαβορί ενόψει του δεύτερου γύρου.
Ξεκίνησε η ψηφοφορία στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, η ψηφοφορία για τον επαναληπτικό γύρο έχει ήδη αρχίσει. Περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου και μεταξύ αυτών, ο Ερντογάν είναι δημοφιλέστερος και δη ακόμη περισσότερο απ’ ότι στο εσωτερικό. Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το 57,5% των ψήφων. Όπως αναφέρει ο Μποτζάι, «οι ψηφοφόροι του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στη νίκη του Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται οπωσδήποτε αυτές τις ψήφους στο δεύτερο γύρο».
Πηγή DW