Διεθνή

Η Τουρκία υπερασπίζεται τους φονταμενταλιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους


Επιδιώκοντας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, το καθεστώς Ερντογάν γίνεται τώρα αυτόκλητος υπερασπιστής ισλαμικών φονταμενταλιστικών οργανώσεων που αναπτύσουν τρομοκρατική δράση σε αραβικές χώρες.

Σε μιά κίνηση που προκαλεί δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, η Αγκυρα εξέφρασε την αντίθεσή της στην γνωστοποιηθείσα πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα χαρακτηρίζεται και επισήμως ως "τρομοκρατική οργάνωση" το κίνημα των "Αδελφών Μουσουλμάνων".

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποστήριξε χθες ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, θα βλάψει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και θα βοηθήσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα χθες ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ξένη τρομοκρατική οργάνωση, κίνηση που θα συνεπαγόταν την επιβολή σειράς κυρώσεων σε βάρος του παλαιότερου ισλαμιστικού κινήματος.

Η Αίγυπτος που είναι η κοιτίδα και το βασικό πεδίο δράσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, θεωρεί επισήμως "τρομοκρατική" αυτή την οργάνωση. Ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από τον Τραμπ να πράξουν και ΗΠΑ το ίδιο, προκειμένου να μπει φραγμός στη δράση των ακραίων φονταμενταλιστών.

Ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κόμματος με ισλαμιστικές ρίζες, έκρινε ωστόσο πως αυτή η απόφαση από μέρους των ΗΠΑ θα είχε «αναμφίβολα άσχημες συνέπειες για τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στις χώρες του ισλαμικού κόσμου».

«Ταυτόχρονα», η κίνηση του Τραμπ θα αποτελούσε «την ισχυρότερη υποστήριξη που θα μπορούσε να δοθεί στην προπαγάνδα του Νταές», συμπλήρωσε ο Τσελίκ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Η σχέση της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στο NATO, διέρχεται το τρέχον διάστημα φάση νέας έντασης, κυρίως λόγω των διαφορών τους ως προς τη Συρία, καθώς και εξαιτίας της συμφωνίας που έκλεισε η Άγκυρα για να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διατηρούν στενή σχέση με το AKP πολλά στελέχη του κινήματος διέφυγαν στην Τουρκία όταν η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από την κυβέρνηση του Σίσι στην Αίγυπτο. Το κίνημα διαβεβαιώνει ότι δρα με απολύτως ειρηνικό τρόπο.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο επιδεινώθηκαν μετά το 2013, όταν ο στρατός, του οποίου επικεφαλής ήταν τότε ο Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
πηγή: ΑΠΕ