Διεθνή

Τουρκία: 800 Σύροι πρόσφυγες επαναπατρίζονται κάθε εβδομάδα


Περίπου 800 Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Τουρκία κάθε εβδομάδα, αλλά οι συνθήκες στην εμπόλεμη χώρα δεν είναι κατάλληλες για να επιστρέψει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, δήλωσε αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στην Τουρκία ζουν 3,7 εκατομμύρια Σύροι, η μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων παγκοσμίως, αλλά η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για τον επαναπατρισμό τους καθώς η κοινή γνώμη της χώρας έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον τους.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο Σύρους σε σπίτια από τσιμεντόλιθους που θα ανεγερθούν στη βορειοδυτική Τουρκία. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν προσέλκυσε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Τουρκία Φιλίπ Λεκλέρκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για την επιστροφή πολλών προσφύγων.

«Το επίπεδο της ανασφάλειας στη Συρία δεν επιτρέπει τον μαζικό, εθελοντικό επαναπατρισμό αυτή την περίοδο», εξήγησε.

Ο Λεκλέρκ επεσήμανε ότι περίπου 800 Σύροι, κυρίως ανύπανδροι, επιστρέφουν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Συρίας κάθε εβδομάδα. Όμως οι περισσότεροι Σύροι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία διότι οι οικονομικές συνθήκες εκεί είναι καλύτερες σε σχέση με τη Συρία.

«Όπως είναι φυσικό οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι στην Τουρκία και όχι στη Συρία με δεδομένη την πολύ μικρή πρόοδο που έχουμε δει», δήλωσε ο Λεκλέρκ επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη Συρία επιδεινώνονται.

Ουκρανία

Ξεχωριστά ο Λεκλέρκ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ να εργαστούν για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως.

Ο ντε φάκτο αποκλεισμός των ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία έχει οδηγήσει στην αναστολή των εξαγωγών από την Ουκρανία, μία από τις βασικές πηγές σιτηρών και φυτικών ελαίων παγκοσμίως, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων και λιμού.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές από την Ουκρανία αλλά και οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, με τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι αυτές πλήττονται από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λεκλέρκ εξήγησε ότι οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών επιδεινώνουν τα προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Μέσης Ανατολής αλλά και στο Κέρας της Αφρικής.

«Είναι σημαντικό ο ΟΗΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία και η Τουρκία να προσπαθήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά, είτε μέσω θαλάσσης, είτε οδικώς μέσω της Ρουμανίας», τόνισε.

Διαβαστε επισης