Διεθνή

Τουλάχιστον 440 μετανάστες διασώθηκαν στη Λιβύη


 Σχεδόν 450 μετανάστες διασώθηκαν χθες από τη λιβυκή ακτοφυλακή σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις καθώς τα πλεούμενα που τους μετέφεραν έπλεαν ακυβέρνητα ανοικτά των δυτικών ακτών, ανακοίνωσε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης.

Αφού έλαβαν ειδοποίηση, περίπολοι της λιβυκής ακτοφυλακής, με τη συνδρομή ενός αλιευτικού σκάφους, διέσωσαν χθες "324 παράτυπους μετανάστες, μεταξύ των οποίων 35 γυναίκες και 16 παιδιά", σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβυκού ΠΝ.

"Βρίσκονταν πάνω σε δύο λαστιχένιες λέμβους που είχαν χαλάσει οι μηχανές τους", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Ανάμεσά τους βρίσκονταν κυρίως πολίτες του Τσαντ, της Νιγηρίας, του Μαλί, της Λιβύης και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε περίπου 13 χλμ. βόρεια της Ζουάρα, μιας παράκτιας πόλης κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, 100 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Σε μια άλλη επιχείρηση, 117 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και δύο βρέφη, διασώθηκαν ανοικτά της πόλης Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αμπντελαζίζ αλ-Μισράτι, μέλος της οργάνωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας International Medical Corps (IMC).

Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το σημείο αναχώρησης των πλεούμενων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ωστόσο οι διακινητές οργανώνουν γενικά τις αναχωρήσεις από τη δυτική Λιβύη, με προορισμό την Ιταλία που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 300 χλμ.

Από την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι, χιλιάδες μετανάστες διέσχιζαν τα νότια σύνορα της Λιβύης, έκτασης 5.000 χλμ., στην προσπάθεια να φθάσουν διαπλέοντας τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος το 2011, με την ανασφάλεια να ωθεί όλο και περισσότερους μετανάστες που βρίσκονται στη Λιβύη εδώ και χρόνια να επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου.