Πολιτική

Τουκαλάς: Η κυβέρνηση σήμερα δεν φέρνει την ευρωπαϊκή οδηγία στο Kοινοβούλιο, αλλά μία κολοβή εκδοχή της


   «Οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως διαφορών, οφείλουν να συζητούν και η χώρα να μην είναι βουτηγμένη στην τοξικότητα, η οποία γεννήθηκε μέσα στην κρίση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να μιλούμε νηφάλια, με δημοκρατικό διάλογο και πολιτικό πολιτισμό και να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε μεγάλα ζητήματα ακόμα και με τις διαφωνίες μας», είπε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

   Παραθέτοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, σχολίασε πως χαίρεται γι' αυτό, «διότι ακούγαμε φωνές το προηγούμενο διάστημα από κορυφαίους υπουργούς που στην ουσία θέσπιζαν ένα ιδιότυπο τεκμήριο αξιοπιστίας μόνο αν συμφωνούμε».

   Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για τη σημασία του δημογραφικού ως κεντρικού εθνικού και κοινωνικού ζητήματος, το οποίο «δεν έχει μόνο προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά κυρίως οικονομικές», επισημαίνοντας την πρόταση του κόμματος για σύσταση εθνικής επιτροπής αντιμετώπισης του δημογραφικού σε μόνιμη βάση, όπου θα περιλαμβάνονται τα κόμματα, οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και που εκείνη θα μπορεί παράλληλα με κάθε κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει και να εκτιμά το αποτέλεσμα των δράσεων προκειμένου να μπορούμε να βάζουμε στόχους.

   Ως προς τα σημεία διαφωνίας με την κυβέρνηση, ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο στεγαστικό ζήτημα με αλλαγή του καθεστώτος της golden visa και τις κοινωνικές κατοικίες, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι «έχει μία λιγότερο προωθημένη αντίληψη, με ημίμετρα» και στάθηκε ιδιαίτερα στα εργασιακά, με αφορμή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. «Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν φέρνει την ευρωπαϊκή οδηγία στο Κοινοβούλιο, αλλά μία κολοβή εκδοχή της. Η ευρωπαϊκή οδηγία μιλά για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ωστόσο ο αλγόριθμος που φέρνει η ΝΔ οδηγεί σε πενιχρές αυξήσεις», τόνισε. Είπε ότι «το 2008 οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα μας ήταν στο 83%. Στα μνημόνια πήγαν στο 14%. Όταν έφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν στο 25%. Σήμερα είναι στο 28%. Έξι χρόνια μετά, μόνο 3% αύξηση. Και αυτό διότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις εξελέγη, με τον νόμο 4635 άρθρο 57 κατήργησε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία -αυτό που εμείς φέρνουμε τώρα με την τροπολογία μας». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη λογική, «καθώς θεωρούμε ότι το φάρμακο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι η διαιτησία». «Αν ο κατώτατος μισθός επιλέγεται μέσω εθνικής συλλογικής λογικής, επειδή αφορά σε 600.000 εργαζομένους, απευθείας από το 28% που είναι σήμερα πάμε στο 56%. Άρα πιάνουμε το στόχο της ευρωπαϊκής οδηγίας, τον οποίο αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση υπονομεύει», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «ουδέποτε με εθνική γενική συλλογική δεν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός. Ούτε το 2010 μέσα στην κρίση» και πως «η κυβέρνηση λέει ψευδώς ότι φέρνει αυτό που συμβαίνει σε 22 χώρες», καθώς «μόνο πέντε χώρες έχουν μαθηματικό τύπο, οκτώ χώρες εθνική γενική συλλογική και οι υπόλοιπες έχουν νομοθετική παρέμβαση».

   Ο κ. Τσουκαλάς έθεσε επίσης το ζήτημα της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων ως κρίσιμο εργαλείο στήριξης της παραγωγικότητας.

   Ερωτηθείς για το θέμα της επιστολικής ψήφου, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι θετικό επί της αρχής, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η διαφωνία που είχαμε αφορούσε στον αιφνιδιασμό της αλλαγής κανόνων την τελευταία στιγμή, διότι, όταν θέλεις συναινέσεις σε κεντρικά ζητήματα που είναι ουδέτερα, πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει ένα καθαρό πολιτικό παιχνίδι».

   Ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «είμαστε οι πρώτοι που έχουμε περιγράψει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει και πώς πρέπει να συμβολιστεί η εθνική ενότητα και η πολιτική σταθερότητα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό εξυπηρετείται με Πρόεδρο από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Αλλά έχουμε πει ότι κάθε πρόσωπο αξιολογείται και θα τοποθετηθούμε σε εύλογο χρόνο. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για ονοματολογία, διότι αν το κάνουμε τώρα, θα προσβάλουμε και τον θεσμό αλλά και τα πρόσωπα».

Διαβαστε επισης